Aftenposten-kommentator Christina Pletten brukte 49 timer med konservative medier og blogger i forrige uke.

Aftenposten-journalister tilbrakte sju dager i alternativt informasjons-univers

Ville finne ut av hvordan verden ser ut i den konservative medieboblen i USA.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

USA-korrespondent Øystein K. Langberg og kommentator Christina Pletten tilbrakte mye av forrige uke med Fox News, Newsmax, One America News og i den konservative bloggosfæren i USA.

Bakgrunnen for det ukeslange prosjektet var å presentere opplevelsene sine på Aftenpostens podkast, Aftenpodden USA, etter å ha satt seg dypt inn i saker som opptar de konservative mediene i USA.

Vaskeekte konspirasjonsteori

– Vi ønsket å se hvilke narrativ som vedvarer og hvordan de beveger seg gjennom økosystemet der, sier Pletten til Journalisten.

Aftenpostens USA-korrespondent Øystein K. Langberg .

Hun forteller at hun blant annet fulgte en snever vitenskapsartikkel fra en perifer publikasjon, som via Fox News, utviklet seg til en vaskeekte konspirasjonsteori.

– Det var en fyr som mente at koronapandemien kunne ha vært skapt i et laboratorium i Wuhan. Fox plukket det opp og etter hvert ender det med at noen mener det er bevist at Anthony Fauci har skapt viruset med vilje for å skade Trump, sier Pletten.

Farlig retning

Både Pletten og Langberg bruker også mye tid på konservative amerikanske medier til vanlig, understreker Pletten. Men med såpass mye tid i boblen begynte påvirkningen å melde seg, også for henne.

– Det som skjedde med meg er at jeg begynte å synes at ganske ekstreme ting, kanskje ikke virket så usannsynlig. Når man hører det gjentatte ganger fra selvsikre folk, som tror på det de formidler, påvirker det en, sier hun.

Selv om blant andre Fox News er veldig gode på breaking news, og det finnes flere gode journalister der, mener Pletten at deler av dekningen i det konservative USA er farlig. Fokuset ligger på algoritmevennlige saker som utløser følelser, og det er veldig lite om de store politiske perspektivene.

– Det er et anti-woke-fokus, og man er veldig opptatt av rase og transpersoner, sier hun.

– Dere er ikke for strenge med Fox News og de konservative mediene?

– I lys av hendelsene det siste halvåret med stormingen av kongressen og fremstillingen om at valget ble stjålet, har at Fox News trukket i en retning som er farlig. De er store, har mye makt og i kommentarfeltene deres er det utrolig mye rart som aldri ville passert i norske medier. Men jeg må jo si at vi neste uke skal se på den andre siden av mediene i USA, avslutter Pletten.

Powered by Labrador CMS