NRK-journalistene Anette Berentsen, Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke får IR-prisen.
NRK-journalistene Anette Berentsen, Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke får IR-prisen.

NRK-journalistene bak Brennpunkt-dokumentar hedres med IR-prisen

Startet med en bil parkert i en bakgate i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Anette Berentsen, Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke får Internasjonal reporters pris for dokumentaren «Søppelsmuglerne».

– Det er en ære, og det betyr mye å få slik anerkjennelse for arbeidet vi har gjort. Det inspirerer til å gå i gang med nye kompliserte prosjekt, sier prisvinner Kjersti Knudssøn ifølge en pressemelding.

Journalistene er også aktuelle til å vinne Skup-prisen som skal deles ut neste lørdag.

– Jeg synes også det er godt at selve saken og problemstillingen, med dumping av avfall i fattigere land, får oppmerksomhet.

Her kan du se dokumentaren.

Avslørte smugling

Dokumentaren undersøker biler som fylles med elektronisk avfall i Norge, for så å bli smuglet ut av landet på ulovlig vis. Tre av bilene endte i Nigeria, to i Gambia, avslører dokumentaren.

Knudssøn forteller at saken startet med ren nysgjerrighet, knyttet til en gammel og slitt bil i en bakgate i Bergen:

– Et år senere kunne vi dokumentere at bilen i virkeligheten var en liten gullgruve… og en del av omfattende smugling av avfall til afrikanske land. Vi har brukt mange ulike metoder, både analyser av store mengder data, sporing av biler, spaning i sidegater, samt samarbeidet med journalister i en rekke land i Europa og Vest-Afrika.

Hun forteller videre at arbeidet har vært som en reise, der de hele tiden har oppdaget noe nytt og overraskende.

– Som at prisene på en brukt Hiace er langt høyere i Vest-Afrika enn i Norge, og at ingen myndigheter kontrollerte noen av de slitne bilene, når de krysset grense etter grense, helt ulovlig. Arbeidet har vært lærerikt, krevende og meningsfylt, sier Knudssøn.

NRKs Anette Berentsen filmer i Agbogbloshie i Ghana.
NRKs Anette Berentsen filmer i Agbogbloshie i Ghana.

Her er juryens begrunnelse:

«'Søppelsmuglerne' er et grundig, godt researchet og godt fortalt journalistisk arbeid. Dokumentaren får på en overbevisende måte fram konturene av en global og dårlig kontrollert industri med illegalt søppel der avlagte norske biler og hvitevarer ender opp som miljøproblemer i fattige land. Tematikken overrasker og berører, både i sitt alvor og sin kompleksitet. Og journalistene demonstrer i dette arbeidet en stor grad av metodisk kreativitet og tematisk innsikt.»

I tillegg til prisvinneren, har to andre prosjekter fått hederlig omtale av juryen:

1. «Søppelkrigen i Nordvest-Russland» av Amund Trellevik, High North News

Begrunnelse: «Gjennom 'Søppelkrigen i Nordvest-Russland' blir vi kjent med en side ved Russland som sjelden omtales i norske medier. I en språklig stødig og visuelt godt fortalt reportasje kommer vi nær russisk lokalbefolkning og deres kamp for lokalmiljøet sitt. Reportasjen viser hvordan journalistikk evner å tegne et bilde av et samfunn gjennom å belyse hvordan store samfunnsspørsmål berører vanlige menneskers dagligliv.»

2. «Europas nye hjemløse», av Eirin Hurum, Kjersti Nipen, Line Tiller, Jan Tomas Espedal, Stein Bjørge og Torstein Ringnes, Aftenposten/A-magasinet

Begrunnelse: «Europas nye hjemløse» er en gripende og urovekkende skildring av ny-fattigdom i en rekke europeiske land. Gjennom sobre og usentimentale intervjuer med mennesker som av ulike grunner har mistet boligene sine, gir reportasjeserien ny innsikt i en side ved Europas økonomiske utvikling som mediene sjelden dveler ved.»

Fakta om IR-prisen

  • Hvert år deler Internasjonal Reporter ut en pris for et journalistisk produkt som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema.
  • Det var 42 påmeldte til IR-prisen i år, noe som slo rekorden på 38 påmeldte.
  • Prisen skulle egentlig deles ut på Skup-konferansen.
  • Til høsten vil IR stelle i stand et større arrangement der prisen blir delt ut fysisk, om koronasituasjonen tillater det.
  • Da blir prisen på 20 000 kroner delt ut, og vinnerne vil fortelle om hvordan de jobbet med å lage dokumentaren.
Powered by Labrador CMS