Faksimile Ny Tid 27.08.2010.

Sensurerer bare deler av nettrasismen

Test viser at mens tekst med jødehat slettes umiddelbart, lar Aftenposten muslimhets med samme tekst bli liggende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I artikkelen «Rasisme 2.0» i dagens utgave av Ny Tid avdekkes påfallende forskjeller på hva slags rasisme som sensureres i nettdebatten. I mai og juni gjennomførte Antirasistisk senter en studie av Aftenposten.no, VG Nett og nettsteder som Facebook og document.no for å se om religiøse grupper behandles ulikt i mediene.

– Muslimer må tåle mye, sier leder ved Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli til Ny Tid.

Partapuoli viser samtidig til at det tillates langt grovere ordbruk på papir enn på nett.

Slettes

Hamzah Rajpoot er student og politisk engasjert muslim. Han bestemte seg for å teste hvor Aftenposten.no setter grensene for rasisme i sin nettdebatt. Rajpoot tok utgangspunkt i et innlegg hvor islam beskrives som diabolsk. Han byttet ut ordet islam med jødedom og muslim med jøde.

Da innlegget om jøder ble publisert, fikk Aftenpostens moderatorer fart på sakene.

– Mitt innlegg ble slettet samme dag. Det samme ble min falske, anonyme konto som jeg opprettet for å publisere innlegget, sier han til Ny Tid.

Også et innlegg som hetset kristne innvandrere fra USA ble slettet. Det ble derimot ikke innlegget som hetser muslimer. Dette innlegget ble først fjernet da Aftenposten ble konfrontert med det av Ny Tids journalist på onsdag. Selve innlegget ble publisert 16. februar.

Forskjeller

– Avisene må følge med, og det må være sensur av rasisme. Metodene som benyttes overfor jødehat må også gjelde hat overfor romfolk, samer og muslimer. Det gjelder enkeltmennesker, sier Cora Alexa Døving.

Døving er seniorforsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. Hun har de siste tre årene fulgt nettdebatten til VG, Dagbladet og Aftenposten. Døving mener at påpasseligheten i forbindelse med jødehets er godt innøvd på grunn av historiske hendelser, det er den ikke i samme grad overfor andre trosgrupper.

Seniorforskeren viser til at redaksjonene slår ned på antisemittisme og hat mot svarte, men at terskelen for å gripe inn overfor hets mot muslimer er langt høyere.

Forbedringer

Debattredaktør Knut Olav Åmås i Aftenposten sier til Ny Tid at de ikke praktiserer noen forskjell på debatten på papir og debatten på nett. Men han understreker at omfanget av nettdebatten er så stor at det er vanskelig å få full oversikt over den.

Åmås sier Aftenposten har nulltoleranse for alle typer rasisme og at moderatorene har innskjerpet sin praksis.

– Feilvurderinger skjer dessverre fra tid til annen, og vi har helt klart et forbedringspotensial med hensyn til å slette mer, sier Åmås til Ny Tid.

Powered by Labrador CMS