Aftenposten og Faktisk Verifiserbar sliter med å få tilgang til nye satellittbilder som viser ødeleggelsene på Gaza-stripen.

Aftenposten: Israelsk press fører til sensur av satellittbilder

– Satellittbilder fra Gaza er svært avgjørende for at vi skal kunne verifisere hva som egentlig skjer der, sier Henrik Brattli Vold i Faktisk Verifiserbar.

Publisert Sist oppdatert

Satellittbilder tatt over Israel og Gaza er ikke lenger like tilgjengelig for mediene, skriver Aftenposten. Det gjør det enda vanskeligere å beskrive situasjonen i Gaza for medier som ikke slipper inn i området.

– Vi kan bekrefte at vi opplever restriksjoner fra satellittselskaper på høyoppløselige satellittbilder over Israel og Gaza. Det sier kommunikasjonsrådgiver Mali A. Arnstad i Kongsberg Satellite Services (KSAT) til Aftenposten.

Det samme gjelder bilder fra de amerikanske satellittselskapene Maxar og Planet  får Aftenposten bekreftet fra kilder i og rundt selskapene. Andre selskaper skal også ha innført tilsvarende restriksjoner.

Årsaken skal ifølge Aftenposten være press fra israelske myndigheter kombinert med endrede retningslinjer fra amerikanske myndigheter.

Aftenposten har forsøkt å konfrontere israelske myndigheter og det israelske forsvaret, men svarene derfra har vært enten «ingen kommentarer» eller ikke noe svar i det hele tatt.

Teamleder Henrik Brattli Vold i Faktisk Verifiserbar forteller til Aftenposten at de også opplever problemer med å få tilgang til satellittbilder.

– Satellittbilder fra Gaza er svært avgjørende for at vi skal kunne verifisere hva som egentlig skjer der. Det gjør meg betenkt at vi skal bli utsatt for denne type sensur, sier Vold.

Powered by Labrador CMS