Svein Tore Bergestuen spiller en rolle i et prosjekt Aftenposten planlegger om Baneheia-saken. Foto: Glenn Slydal Johansen
Svein Tore Bergestuen spiller en rolle i et prosjekt Aftenposten planlegger om Baneheia-saken. Foto: Glenn Slydal Johansen

Aftenposten planlegger Baneheia-prosjekt

Magasin-redaksjonen har engasjert den tidligere radio-journalisten Svein Tore Bergestuen for å bidra til arbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under gravekonferansen Skup for en drøy uke siden fortalte Journalisten at NRK og VG jobber på Baneheia-saken.

Nå bekrefter magasinredaktør Lillian Vambheim at også Aftenposten planlegger å lage journalistikk på Baneheia. Det skal de gjøre med Svein Tore Bergestuen, som har markert seg i debatten om Baneheia-saken siden desember i fjor.

Vambheim sier det er for tidlig å kommentere hvorfor, når og hvordan mediehuset vil gjøre journalistikk på Baneheia.

– Vi har ingen ytterligere kommentarer nå, det er for tidlig i prosessen, opplyser Vambheim til Journalisten.

Redaksjoner følger Baneheia

Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen ble i 2002 dømt til henholdsvis 19 års fengsel og 21 års forvaring for drapet på to jenter i Baneheia 19. mai 2000.

Andersen innrømmet skyld, Kristiansen har hevdet sin uskyld. Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker behandler en ny begjæring om gjenopptakelse av Kristiansen før sommeren.

I en bok hevdet Bjørn Olav Jahr i fjor høst at Viggo Kristiansen ble uskyldig dømt.

Den gang rykket tidligere radio-profil Svein Tore Bergestuen ut med støtte til Jahr. Nå har Aftenposten engasjert Bergestuen til redaksjonelt samarbeid.

– Jeg har ikke konkludert, men det er knyttet så mye tvil rundt skylden rundt Viggo Kristiansen, at jeg mener saken bør gjenopptas, sier Svein Tore Bergestuen til Journalisten.

Han jobbet som programleder i P4 under Baneheia-saken. Siden har han hatt flere redaksjonelle oppgaver, før han gikk til kommunikasjonsbransjen. Han har blant annet TV 2-ledelsen og Kommunal Landspensjonskasse (KLP) som kunder.

Samtidig skriver han bok om VG-fotograf Harald Henden, mens han delvis er i pappa-permisjon.

Etter at Jahrs bok kom ut, skrev Bergestuen i en kronikk for VG at «Viggo Kristiansen er [...] skyldig i mye. Men bevisene tyder på at han ikke begikk drapene i Baneheia.».

– Min hovedkritikk i VG var at nær sagt ingen journalister eller redaksjoner har sett seg tilbake i de snart 18 årene som er gått. Nå er tonen en annen, og flere redaksjoner jobber på ulikt vis opp mot Gjenopptakelseskommisjonen, sier Bergestuen.

Hans egen rolle i Aftenpostens redaksjonelle planer for Baneheia er ikke spikret.

– Aftenposten vil lage journalistikk på saken, og jeg skal ha en rolle i det arbeidet, sammen med flere andre, sier Bergestuen.

For ordens skyld: Ole Dag Kvamme jobbet med Baneheia-saken for NTB og Nettavisen og Prestesaken for Tidsskrift for Norsk psykologforening.

Powered by Labrador CMS