Hviterussland bekrefter at den 26 år gamle journalisten og regimekritikeren Roman Protasevitsj sitter i varetekt i Minsk.

Protasevitsj «tilstår» i video vist på hviterussisk TV

Ble fengslet etter at fly ble tvunget til å lande.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den fengslede hviterussiske journalisten og regimekritikeren Roman Protasevitsj sier i en video at han er skyldig i anklagene om å ha oppildnet til opptøyer og hat.

Opposisjonen i Hviterussland mener han er blitt tvunget til uttalelsene, og at han er blitt torturert.

Stenger luftrom

EU-toppmøtet har vedtatt at hviterussiske flyselskap verken skal få bruke flyplasser i EU-land eller europeisk luftrom.

Vedtaket ble gjort mandag kveld og er en reaksjon på at et Ryanair-fly ble tvunget til å lande i Minsk dagen før, hvorpå den hviterussiske regimekritikeren og hans kjæreste ble pågrepet.

I uttalelsen ber EU-lederne også om at Roman Protasevitsj (26) og kjæresten Sofia Sapega (23) blir løslatt umiddelbart.

Mandag kveld dukket det opp en videosnutt i statskontrollerte hviterussiske medier, der 26-åringen tilstår å ha organisert massedemonstrasjoner mot Hviterusslands autoritære leder Aleksandr Lukasjenko.

– Jeg samarbeider

– Jeg har ingen helseproblemer. Jeg fortsetter å samarbeide med etterforskerne, og jeg tilstår å ha organisert masseprotester i byen Minsk, sier han i videoen.

Han bekrefter at han sitter i et fengsel i Minsk og sier videre at han blir behandlet i tråd med loven, og at han ønsker å komme med flere tilståelser.

Opposisjonen var raskt ute med å si at Protasevitsj må ha blitt tvunget til uttalelsene, og at han er blitt torturert. De mener han ser sminket ut, at ansiktet bærer preg av vold, og at nesen hans ser ut til å være brukket.

Krever FN-etterforskning

EU-lederne maner i uttalelsen også FNs organisasjon for sivil luftfart (ICAO) om å iverksette en rask etterforskning av «denne spesielle og uakseptable hendelsen».

ICAO har allerede innkalt til hastemøte torsdag etter at også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ba FN-organet om en etterforskning.

I tillegg har EU-lederne bestemt seg for å innføre sanksjoner mot tjenestemenn som var involvert i operasjonen. Vedtakene vil bli iverksatt så fort de juridiske formalitetene er på plass.

– En kapring

EU-ledere kaller den tvungne omdirigeringen og landingen for en «kapring»

Protasevitsj bor i eksil i Litauen og har drevet en nyhetskanal med skarp kritikk av Lukasjenko. Hviterussiske myndigheter har siktet ham for å ha oppildnet til opptøyer og hat, og han risikerer opptil 15 års fengsel.

Protasevitsj har også havnet på en liste over personer mistenkt for terrorisme, noe som i verste fall kan gi dødsdom.

Medpassasjerer har beskrevet hvordan Protasevitsj, som reiste sammen med sin russiske kjæreste, reagerte med stor fortvilelse da det ble klart at flyet ble omdirigert til Minsk.

– Det venter en dødsdom på meg der, skal han ha sagt.

– Hamas-trussel

Mandag sendte Lukasjenkos pressetjeneste ut en melding der det hevdes at flyet ble omdirigert fordi det hadde kommet en epost med en bombetrussel fra palestinske Hamas.

Forklaringen beskrives av Tysklands statsminister Angela Merkel som «helt usannsynlig».

Også Ryanair avviser at flyet måtte lande som følge av en bombetrussel, og flyselskapet melder også at det var hviterussiske agenter om bord på flyet.

Etter landing i Minsk ble flyet gjennomsøkt og bagasjen sjekket, men det ble ikke funnet noen bombe.

– Fulgte folkeretten

Talsperson Anatolij Glass i det hviterussiske utenriksdepartementet fastholder at landet har handlet i tråd med folkeretten. Han sier de er klare for å «ta imot eksperter» og legge fram informasjon.

– Jeg er sikker på at vi er i stand til å sikre fullt innsyn i denne saken, sier han.

Landets samferdselsdepartement sier de vil sette ned en kommisjon for å granske hendelsen. Resultatet skal offentliggjøres «snart», ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria.

Det bidrar ikke til å dempe reaksjonene i vestlige land.

– Hviterussland har ved å tvinge et fly med en regimekritiker om bord til å lande i Minsk, begått en sjokkerende handling som USA fordømmer, heter det i en uttalelse fra Washington.

Norge fordømmer

Også Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) kaller hendelsen «sjokkerende og totalt uakseptabelt».

Protasevitsjs far Dimitrij har uttalt at han er overbevist om at operasjonen ikke bare involverte den hviterussiske sikkerhetstjenesten. Nyhetsbyrået DPA tolker uttalelsen som et hint om at også Moskva var involvert.

Kreml-talsperson Dimitrij Peskov sier på sin side at Russland støtter en internasjonal gransking av hendelsen.

Alle passasjerene som til slutt fikk fly videre til Vilnius, skal avhøres av litauiske myndigheter. 121 av 126 passasjerer var med da flyet fortsatte til Litauen etter et flere timer langt opphold i Minsk.

Powered by Labrador CMS