Nettavisen-podkasten Sesongkortet har tronet øverst på Podtoppen den siste uka.
Nettavisen-podkasten Sesongkortet har tronet øverst på Podtoppen den siste uka.

Podkast

Nettavisens podkasttall vekker oppsikt:
– Vi finner ingen feil

Fotballpodkast dominerer i toppen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den brå veksten, og forrige ukes inntog helt øverst på Podtoppen, for Nettavisens Sesongkortet har ikke bare overrasket folkene bak fotballpodkasten.

Både hos Nettavisen selv og i gruppa som står bak den ukentlige Podtoppen-rangeringen, har tallene blitt diskutert og studert de siste dagene, får Journalisten bekreftet.

Sesongkortet, som tar for seg den norske Eliteserien, tronet i forrige uke øverst på rangeringen med totalt 217.000 nedlastinger eller strømminger fra 175.000 unike enheter.

I de ferskeste ukestallene publisert onsdag 8. juni kl 12.00 faller fotballpodkasten til andreplass, men beholder høye tall med nær 174.000 avspillinger fra 152.000 enheter.

– Har gått dypt inn

Nettavisen legger selv merke til de oppsiktsvekkende gode tallene for Sesongkortet, forteller lydansvarlig i mediehuset, Anders Høglund, til Journalisten.

– Vi har selvfølgelig ikke latt være å gå dypt inn i dette. Alt skal sjekkes uansett. Vi har satt de beste folka vi har på det, og de som har utviklet spilleren podkasten vår ligger i, sier Høglund.

Han har registrert at enkelte stiller seg tvilende til tallene på sosiale medier.

«Helt utrolig høye tall. Faktisk ikke til å tro», har VGTV-podkastprogramleder Martin Sleipnes bemerket på Twitter.

– Vi har blitt gjenstand for mye oppmerksomhet, men har ikke funnet noen tekniske feil, sier Nettavisen-lydsjefen.

Nettavisen er trygge på at tallene stemmer, sier lydsjefen. Han påpeker at den såkalte listen through-raten er høy, altså andelen lyttere som hører seg gjennom tilnærmet hele utgaven.

– Hvis det skulle finnes drøssevis av falske nedlastinger, så skal det godt gjøres at de hører i 17 minutter, sier Høglund.

Podtoppen: – Ikke tegn til feil

Også Podtoppen har merket seg Sesongkortets bratte vei til toppen.

Kantar-rådgiver og ansvarlig for utvikling av podkastmålingen, Alexander Eidsæther, forteller at han har snakket med styringsgruppa bak Podtoppen om tallene.

Det er Kantar som samler inn, sammenstiller, kvalitetssikrer og publiserer tallene ukentlig. Representanter for eierne NRK, Schibsted, Bauer Media, P4-gruppen og Moderne Media utgjør en styringsgruppe for prosjektet.

– Det er ganske åpenbart at de har hatt en sterk vekst. Jeg har snakket med styringsgruppa om denne veksten, men så langt har vi konkludert med at vi ikke ser tegn til feil, sier Eidsæther til Journalisten.

Podtoppen mottar serverlogger om nedlastinger og avspillinger fra de ulike aktørene. Nettavisen-tallene kommer fra Podplay-plattformen til Bauer Media.

– Vi gjør de samme prosesseringer og beregninger for alle, poenget er at alle skal behandles likt, sier Eidsæther.

Tillater ikke auto-avspilling

I den tekniske informasjonen om Podtoppen understrekes det at styringsgruppen «tillater ingen former for autoplay. Sluttbrukeren skal selv ha valgt enten episoden eller trykket 'play' for å spille av en episode».

Nettavisens lydsjef avviser at podkasttallene berøres av automatisk avspilling i nettartikler.

I artikler knyttet til Sesongkortet kan leseren trykke play på en nettspiller for å høre podkasten. I noen artikler starter et vindu med video fra podkast-innspillingen automatisk. Men dette skal ikke slå inn på Podtoppen-tallene:

– Jeg har akkurat svart en på Twitter som påstår at vi har autoplay. Videoen har ingenting med Podtoppen å gjøre. De tallene krysser hverandre ikke. Det ligger på forskjellige plattformer, understreker Anders Høglund.

Powered by Labrador CMS