Generalsekretær Arne Jensen uttaler seg om debatten rundt Breivik-rettssaken.

Arne Jensen overrasket over redaktører i Breivik-debatten

Diskuterte med redaktører i podkast.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det som har overrasket meg litt, er at det også blant redaktørene finnes dem som har gått langt i å antyde at åpenhet skulle være et problem, sier Arne Jensen i en fersk utgave av Norsk Redaktørforenings podkast Hotline.

Generalsekretæren i redaktørforeningen reflekterte rundt debatten som har gått om mediedekningen av terrordømte Anders Behring Breiviks prøveløslatelsessak i Skien tingrett:

– Det er noe av ideen med hele rettssystemet vårt, og kanskje spesielt viktig i de vanskeligste sakene, at åpenheten er så stor som mulig fordi vi skal vite at uskyldige ikke blir dømt, at skyldige får sin straff og prosessene foregår etter prinsippene som er vedtatt. Det er viktig å ha i bunn når man skal diskutere valgene vi gjør, sa Jensen videre.

Holdt seg til NTB

Tom Erik Thorsen, ansvarlig redaktør i Varden, deltok i podkasten og redegjorde for hvorfor avisa ikke dekket saken utenom NTB-artikler, selv om saken foregikk midt i nedslagsfeltet Skien.

– Vi vet en del om hvilket budskap Breivik har, jeg har selv mottatt brev fra ham flere ganger. Å gi ham en talerstol for sitt nazibabbel, det ønsker ikke vi å gjøre. Også av hensyn til de mange som har blitt påvirket av denne mannens handlinger, selv om det er ti år siden, sier Thorsen i podkasten.

Han forteller også at leserne viste begrenset interesse for NTB-sakene lokalavisa publiserte.

– Viser mangfold

Breivik-saken utløste stor diskusjon om medienes valg, og særlig Dagbladet fikk både skarp kritikk og støtte for valget om åpenhet i sendingene fra saken.

Dagbladet sendte 97 prosent av terroristens Breiviks frie forklaring, viste en gjennomgang Journalisten gjorde. Få andre medier formidlet tilnærmet direktesendte bilder fra denne delen av saken overhodet.

Dagbladet-sjef Alexandra Beverfjord deltok også i NR-podkasten:

– I denne saken tenker jeg det er bra at det norske mediemangfoldet viser nettopp et mangfold i dekningen av rettssaken. Det bidrar igjen til å opplyse befolkningen, sa Beverfjord, som på det sterkeste ville avvise at sending fra Breiviks forklaring er å gi terroristen en talerstol.

– Saken handler om å vurdere om Breivik er farlig eller ikke, og det er også knyttet til hvilke holdninger han har i dag.

Powered by Labrador CMS