Altinget-redaktør Veslemøy Hedvig Østrem svarer på nynorsk-kritikk.
Altinget-redaktør Veslemøy Hedvig Østrem svarer på nynorsk-kritikk.

Nynorsk

Altinget får språkrefs på startstreken: Sjefredaktøren avviser kritikken

– Har ikkje noko forbod mot nynorsk i Altinget.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Sjefredaktør Veslemøy Hedvig Østrem meiner den nye politiske nettavisa har ei viktig rolle i å attreise tilliten til presse og politikk. Ho synest derimot å tenkje meir på dei danske eigarane sine og mindre på norske lesarar».

Mållagsleder Peder Lofnes Hauge tar krasse ord i bruk, i et innlegg publisert hos nettopp Norges ferske politiske nettavis, Altinget.

Hauge reagerer på at «alt» skal være på bokmål i avisa, «med unntak av 'debatt, kommentar og analyse'». Kritikken dukket først opp i et Twitter-innlegg fra kulturredaktør Jens Kihl i Bergens Tidende.

«Trenden i dei store landsdekkjande dagsavisene har i det siste vore å opne for nynorsk på redaksjonell plass. Til dømes har både VG og Aftenposten opna for nynorsk», skriver Hauge videre, og uttrykker skuffelse over Altingets redaksjonelle linje.

Men sjefredaktør Veslemøy Hedvig Østrem avviser premisset i kritikken:

– Premisset som er sett opp av Hauge og kulturredaktør Jens Kihl som sette fram kritikken først, er feil. Vi har ikkje noko forbod mot nynorsk i Altinget. Vi har vald normert bokmål som språknorm på nyheitsplass. Men det er rom for å skrive nynorsk i meiningsstoff, kommentarar og i andre saker der nynorsk vil vere det mest naturlege, skriver Østrem til Journalisten i en e-post.

– Til dømes om vi gjer eit portrettintervju med Sigbjørn Gjelsvik og både journalist og intervjuobjekt har klingande vestlandsdialekt. Dermed har vi nokon lunde same språknorm som VG, Aftenposten og ei rekke andre riks- og regionaviser, skriver Østrem.

Twitter har sjefredaktøren svart Jens Kihl at hun selv har ønsket linja med nyhetsartikler i hovedsak på normert bokmål, blant annet for å muliggjøre stoffutveksling med Danmark og Sverige på travle dager.

Overfor Journalisten legger hun til:

– Godt språk er ein del av det journalistiske produktet, og her har ikkje eigarane våre hatt nokon innvendingar, slik nokon har hevda. Eg er ansvarlig for alle dei redaksjonelle vala for avisa, også dei språklege.

Altinget er eid av danske Alrow Media, og har bare vært i drift som norsk avis i fem dager.Powered by Labrador CMS