Kulturminister i Storbritannia, Jeremy Wright, annonserte at de skal satse på sikkerhet for journalister. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB scanpix

Storbritannia utarbeider nasjonal handlingsplan for journalisters sikkerhet

Får også nasjonal komité.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

SStorbritannia skal få en ny nasjonal komité for journalisters sikkerhet. Det annonserte kultur-og medieminister Jeremy Wright torsdag, ifølge ei pressemelding fra den britiske regjeringa.

– Med mer og mer usann informasjon og trusler mot mediene, er Storbritannias sterke og uavhengige presse en frihetsbauta som denne regjeringa forplikter seg til å støtte og ivareta, sa Wright, ifølge meldinga.

Wright kom med nyheten under en global konferanse om pressefrihet i London, som Storbritannia arrangerte sammen med Canada. Her skal mer enn 1.000 delegater fra flere land ha deltatt, ifølge Press Gazette.

Komiteen skal utarbeide en nasjonal handlingsplan for journalisters sikkerhet, og sørge for at de som truer journalister må ansvarliggjøres.

– Komiteen vil kjempe for journalisters evne til å utføre sine viktige roller i samfunnet og å fortsette å stille makthavere til ansvar. Dette er en del av vår større forpliktelse om å forsikre at det blir bærekraftig å lage samfunnsnyttige nyheter av høy kvalitet, også i framtida, sa Wright.

Amal Clooney, Storbritannias nye spesialrådgiver for pressefrihet, talte på konferansen om en internasjonal kampanje for pressefrihet.

– Jeg mener kampanjen er viktig, fordi det internasjonale systemet vi har nå er dårlig. Det er så dårlig at rekordmange av journalister blir drept og fengslet. Så dårlig at personer som Jamal Khashoggi kan bli drept på utenlandsk jord uten noen som helst samordnet etterforskning, åpen rettssak, eller effektiv ansvarliggjøring, sa hun, ifølge britiske Press Gazette.

– Så ethvert nytt initiativ som potensielt kan få pila til å peke i riktig retning, er verdt å vurdere, la hun til.

Powered by Labrador CMS