Vanja S. Holst da hun overtok som ansvarlig redaktør i Nidaros etter Arne Reginiussen. Til Klassekampen har Holst vist korrespondanse fra Reginiussen, i rolle som styrelder, som hun mener dokumenterer eierinnblanding.
Vanja S. Holst da hun overtok som ansvarlig redaktør i Nidaros etter Arne Reginiussen. Til Klassekampen har Holst vist korrespondanse fra Reginiussen, i rolle som styrelder, som hun mener dokumenterer eierinnblanding.

Avgått Nidaros-redaktør viste fram meldinger fra styreleder for å bevise eierinnblanding

Amedia tar selvkritikk.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Vanja S. Holst gikk av som redaktør for Amedias trondheimsavis Nidaros, fortalte hun etter en stund til Medier24 at hun opplevde innblanding i redaksjonelle spørsmål fra eiersiden.

Onsdag gikk Holst lenger i å dokumentere hva hun snakket om, og viste overfor Klassekampen fram korrespondanse med styreleder Arne Reginiussen.

Der etterlyser styrelederen saker som engasjerer leserne, gjerne «gode og kjappe nyheter som kan løses raskt». Styrelederen, som var avisas første redaktør, ga ifølge Klassekampen også konkrete eksempler på hvilke saker dette kunne være.

I tillegg ga han signaler om en sak som han mente ikke burde prioriteres videre: En gravesak om lekkasjer av sensitive personopplysninger om AUF-ere, ifølge avisa.

– Jeg vet at jeg opererer i grenseland ved å offentliggjøre disse utdragene fra interne e-poster, og at det kan få konsekvenser for min karriere i pressen, hvor jeg åpenbart ønsker å fortsette å jobbe. Men lojaliteten til samfunnsoppdraget og behovet for å belyse noen svært viktige prinsipielle spørsmål er det som veier tyngst, sier Holst til Klassekampen.

Beklager

I samme artikkel beklager Reginiussen, sier at han som fersk styreleder har hatt vanskelig for å ta på seg «styrelederhatten», og at han forstår at Holst oppfattet noen av meldingene hans som innblanding.

– Jeg burde vært mer formell og ikke formulert meg som jeg har gjort i dialogen med Holst, det var en muntlig form som ikke var helt heldig, sier Reginiussen til avisa.

Han sier samtidig at han står inne for en tidligere uttalelse til Medier24 om at han «ikke på noe tidspunkt har (…) overprøvd eller instruert henne i redaksjonelle spørsmål om hva som publiseres».

– Jeg har aldri pålagt henne å skrive bestemte saker eller instruert henne i avisas redaksjonelle prioriteringer. De rådene jeg har kommet med, har jeg gitt i beste mening, sier han til Klassekampen.

– Ikke sånn vi skal gjøre det

Under en frokostmøte-debatt onsdag morgen, om nettopp eierstyring versus redaktørkontroll, uttalte Amedia-konsernsjef Anders Opdahl om saken:

– Den kommunikasjonen mellom styrelederen og Vanja Holst, i den situasjonen som avisa var i på det tidspunktet, var overhodet ikke heldig. Det er ikke sånn vi skal gjøre det i Amedia. Skal du dra veksler på en styreleder, skal det skje på redaktørens premisser.

Han påpekte videre, «ikke som unnskyldning, men som menneskelig dimensjon», at Reginiussen var gründer av avisa.

– Akkurat i vekslinga der, hvor man stilles ganske strenge formalkrav i utøvelsen av styrelederrollen, har han kanskje trådt litt feil. Bak kommunikasjonen ligger det et ektefølt engasjement, men det blir helt feil.

Hele debatten i regi av Trøndelag og Oslo Redaktørforening kan ses her.

Powered by Labrador CMS