Konsernsjef i Polaris Media, Per Axel Koch, sier til Journalisten at han er fornøyd med at begge dommene har vært krystallklare i favør Polaris.

Knusende dom gjør at Trønder-Avisa må dele seng med både Amedia og Polaris

Aviskampen i Trøndelag ser ut til å være avgjort.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I slutten av november vant Polaris Media i retten nok en gang. Dersom dommen blir rettskraftig vil Trønder-Avisa ha en strategisk avtale med Amedia, men likevel være eid av Polaris.

Ekteskapsbytte

Årsaken til sagaen som nå utspiller seg i Trøndelag er en ti år gammel avtale mellom de tre eierne i det Steinkjer-baserte mediekonsernet Trønder-Avisa A/S, som eier og utgir Trønder-Avisa, Namdalsavisa, Steinkjer-Avisa, Trønderdebatt og flere mindre lokalaviser i Trøndelag.

Da Polaris i 2010 kjøpte seg opp i TA inngikk de en strategisk avtale med konsernet, og en sedvanlig aksjonæravtale med de to andre eierselskapene LL Inntrøndelagen og AS Nord Trøndelag.

Avtalen mellom Trønder-Avisa og Polaris hadde en varighet på 10 år, og da årene var omme valgte TA, til Polaris sin relativt store overraskelse, å bryte avtalen. Konsernet inngikk i stedet en ny strategisk samarbeidsavtale med Amedia.

Samme år som ekteskapsbyttet kjøpte Amedia rundt 94 prosent av aksjenene LL Inntrøndelagen.

2-0 til Polaris

LL Inntrøndelagen eier 38 prosent av Trønder-Avisa, og med oppkjøpet av selskapet sikret Amedia seg dermed både en strategisk avtale med TA og en større eierpost enn konkurrenten Polaris, som nå eier rundt 10 prosent av konsernet.

Problemet var bare aksjonæravtalen mellom Polaris, LL Inntrøndelagen og AS Nord Trøndelag. Da avtalen ble inngått ville nemlig de tre eierne være trygge på at ingen skulle komme inn kjøkkenveien og gjøre store endringer på eiersiden. Nå kom Amedia inn kjøkkenveien.

Polaris ville følgelig ikke vite noe av oppkjøpet, fordi de mener aksjonæravtalen gir dem løsningsrett, altså retten til å kjøpe Trønder-Avisa-aksjene til Inntrøndelagen. Dermed var det duket for rettssak.

Den vant Polaris i mars, og i november ble det en knusende avgjørelse i Frostating lagmannsrett. Lagmannsretten uttalte i dommen at LL Inntrøndelagen har vært fullt klar over at salget til Amedia har vært i strid med aksjonæravtalen.

«Lagmannsretten mener Inntrøndelagen bevisst har søkt å utnytte smutthull i avtaleverket og slik gå klar av løsningsretten slik Inntrøndelagen mener den skal forstås», heter det i dommen.

Ankefristen går ut 6. januar.

Avslår at aviser blir satt i spill

Dersom dommen blir stående vil medielandskapet i Trøndelag endres. Trønder-Avisa må dele seng med både Amedia og Polaris.

Konsernsjef i Polaris Media, Per Axel Koch, sier til Journalisten at han er fornøyd med at begge dommene har vært krystallklare i favør Polaris, og han tror at situasjonen i Trønder-Avisa vil håndteres på en ok måte.

– Det er ikke rettslig avgjort, men vi ønsker å overta de 38 prosentene til LL Inntrøndelagen som vil gi oss et eierskap på 48 prosent i Trønder-Avisa. Så må vi sette oss ned og fordele styreplasser. I dag har Polaris Media bare en styreplass. Samarbeidsavtalen med Amedia vil fortsette. Det er jo ikke vi som har valgt at det er blitt sånn, det er det de andre eierne som har gjort, sier Koch til Journalisten.

Uavhengig av dommen i lagmannsretten vil Polaris Media fortsatt satse på Steinkjer24, sier Koch.

Polaris Media sin konsernsjef Per Axel Koch er skuffet over TA sin samarbeidsavtale med Amedia .

Nysatsingen fra Polaris er i direkte konkurranse med TA-eide Steinkjer-Avisa. Målet, ifølge Koch, er at Steinkjer24 skal innta en klar nummer to-posisjon i Steinkjer bak TA.

En annen liten konkurransenøtt som vil oppstå med en rettskraftig dom er at TA-prosjektet Trønderdebatt, et samarbeid med Amedia-avisen Nidaros og flere andre Amedia-aviser, har tatt opp kampen mot den største avisa i Polaris-konsernet, Adresseavisen.

Adresseavisen har sin egen debattsatsing, Midtnorsk debatt.

De ansatte lite bekymret

Leder for redaksjonsklubben i Trønder-Avisa, Sveinung Uddu Ystad, sier til Journalisten at eierskapsprosessen går litt over hodene på de ansatte, selv om de til syvende og sist blir berørt av den.

– Vi er jo en strategisk del av Amedia nå. Vi er opptatt av stabilitet, men det opplever vi at eierne også er opptatt av uansett hvilken vei det går, sier han.

De ansatte i TA ser på både Polaris og Amedia som dyktige, seriøse aktører, ifølge Ystad, men det er ikke positivt om prosessen trekker ut i tid. Den strategiske avtalen med Amedia varer 10 år frem, og det ser ikke ut til å bli endringer der med det første.

– Adresseavisa er en konkurrent uansett eierskap, så det blir ikke noen endring sånn sett. Og Polaris er på mange måter vår største konkurrent i og med at de eier Steinkjer24 og Innherred, sier Ystad.

– Men det som er positivt er jo at det er litt kamp om lille TA. Det er en regionsavis og at det er stor interesse er jo hyggelig, og vi er en del av den store aviskampen med etablering av mindre aviser, avslutter han.

Vurderer anke

På spørsmål om hva de langsiktige planene bak oppkjøpet av Inntrøndelagen var, og hva som skjer videre for Amedia i Trøndelag dersom dommen står seg, opplyser konsernsjef i Amedia Anders Møller Opdahl at styrelederen i Inntrøndelagen skal svare for Inntrøndelagen.

Konsernsjef i Amedia, Anders Møller Opdahl, hevder kjøpet av Inntrøndelagen kun var et ønske om stabilt eierskap i selskapet.

– Amedia har gjennom eierposten ønsket å bidra til et stabilt eierskap i Inntrøndelagen, skriver han i en e-post til Journalisten.

Ifølge styreleder i LL Inntrøndelagen Hulda Tronstad vurderer de nå om de ønsker å anke dommen.

– Vi må se på premissene for dommen og ha en runde med våre advokater. Når man ikke har fått medhold så er det jo ikke bra, og det er en grunn til at vi har gjort som vi har gjort, sier hun til Journalisten.

– Hva vil det ha å si for Trønder-Avisa om dere ikke anker?

– Vi er opptatt av at Trønder-Avisa skal være en god avis og et godt mediekonsern. Nå har det vært spørsmål rundt eierskap lenge. Men avisa går godt. Jeg har sittet i styret siden 2019 og vi er fornøyde med utviklinga, sier Tronstad.

Powered by Labrador CMS