Konserndirektør Pål Nedregotten i Amedia sier selskapet jobber med utgangspunkt i at kundedata kan være kompromittert.

Amedia utsatt for alvorlig dataangrep

Uklart om personopplysninger er på avveie.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Natt til tirsdag 28. desember ble flere av Amedias sentrale datasystemer satt ut av drift.

– Situasjonen er uklar. Problemene vi opplever skyldes et eksternt dataangrep mot enkelte av våre systemet. Vi er i ferd med å få oversikt over situasjonen, men kjenner ennå ikke det fulle skadepotensialet, sier Pål Nedregotten, konserndirektør for teknologi, i en pressemelding.

Stopper papriavisen

Produksjonen av nettavis går som normalt, men ingen papiraviser blir publisert onsdag. Det er fordi systemer for publisering av papiravis, annonser og abonnementshåndtering er rammet av angrepet, skriver mediekonsernet i pressemeldingen.

– Vi har allerede satt i verk omfattende tiltak for å begrense skaden og for å gjenopprette normal drift så raskt som mulig, sier Nedregotten.

Problemene er ifølge Amedia begrenset til de systemene som administreres av Amedias sentrale IT-selskap, Amedia Teknologi. Amedias andre systemer skal fungere som normalt.

Kan ikke utelukke

Det er fortsatt uklart om personopplysninger om abonnenter og ansatte er kommet på avveie eller blitt kompromittert. Så langt er det ingen sikre opplysninger om at dette har skjedd, men det kan ikke utelukkes, påpeker Amedia i pressemeldingen.

I abonnementssystemet som er blitt angrepet, ligger det navn, adresse, telefonnummer og abonnementsform og -historikk om abonnentene. Andre data som aID-passord, lesehistorikk og opplysninger om bankkort og lignende er ikke berørt, fastslår Amedia.

Kan være kompromittert

– Amedia jobber nå med utgangspunkt i at kundedata kan være kompromittert. Hvis personopplysninger er kommet på avveie, vil berørte bli informert raskest mulig. Dette vil gjelde både kunder og ansatte, sier Nedregotten.

Han legger til at Datatilsynet i et slikt tilfelle vil bli varslet om hva som er skjedd og hvordan konsernet jobber med avbøtende tiltak.

– Så langt må vi konstatere at de problemene vi nå erfarer er alvorlige. Vi tar situasjonen svært alvorlig. Datasikkerhet er et prioritert område for oss. Saken vil bli politianmeldt og fulgt opp i henhold til de sikkerhetskrav vi skal levere på, avslutter han.

Powered by Labrador CMS