Østhavet dekker Vardø og Kiberg i Øst-Finnmark.

Lokalavis frykter snikoppkjøp – har lagt ut advarsel på nettsidene

Kjøper kun på egne vegne, forsikrer styremedlem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Har du aksjer i Østhavet?», er spørsmålet i tittel på det som lenge var toppsak på nettfronten til lokalavisa Østhavet tirsdag 15. februar.

Artikkelen er en ren advarsel, signert redaktør Dan Tore Jørgensen og konstituert daglig leder Eva Lisa Robertsen, om at «noen» har kontaktet småaksjonærer med tanke på å kjøpe eierandelene i lokalavisa.

«Vi har fått høre at noen på vegne av Amedia nå ringer rundt og forsøker å kjøpe opp aksjer i Vardøs lokalavis. Vi anbefaler på det STERKESTE at dere tar kontakt med oss før dere selger. Oppkjøpet som foregår er IKKE diskutert med vårt styre eller de som jobber hos oss», skriver redaksjonen i artikkelen.

Det er Hulda Tronstad, som selv sitter i Østhavet-styret, som har bedrevet aksjeoppkjøp, får Journalisten bekreftet. Hun understreker imidlertid at hun kjøper på egne vegne.

Amedia-konsernet benekter at de bedriver oppkjøp av Østhavet-aksjer. Se kommentarer lengre ned i saken.

– Kaotisk

Største aksjonær i Østhavet er Sør-Varanger Avis (SVA) med 37,9 prosent. Sør-Varanger Avis er majoritetseid av Amedia, etter at konsernet kjøpte ut investor Odd R. Øie like før jul.

Småaksjonærer sitter på 16,2 prosent av aksjene i Østhavet, og redaktør Jørgensen sier til Journalisten at flere av disse forteller å ha blitt oppringt om aksjepostene de siste dagene.

– Akkurat nå er det ganske kaotisk. Slik jeg forstår det, har det kommet fram i telefonsamtalene at kontakten tas på vegne av Amedia, sier Jørgensen til Journalisten tirsdag.

De uvarslede aksjekjøpene gjør redaktøren bekymret.

– En ting er eierskapet, men det handler også om hva som kan skje i en generalforsamling siden Østhavet AS sitter på en stor aksjepost uten stemmerett selv.

Reagerer på styremedlem

– Hvorfor legge ut artikkel om dette i egen avis?

– Det var min vurdering at dette måtte vi bare si fra om. Det finnes tross alt andre aksjonærer lokalt som kan være interessert i å kjøpe flere aksjer. Vi skal være en lokal og uavhengig avis, og ser helst at aksjene er på lokale hender, sier redaktøren.

Redaksjonen reagerer på opplysninger fra aksjonærer som har blitt kontaktet, om at det er styremedlem Tronstad som har stått for telefonsamtalene.

Avisas konstituerte daglige leder Eva Lisa Robertsen opplyser at Østhavet-styret under siste styremøte i desember enstemmig vedtok et ønske om mest mulig lokalt eierskap.

Styreleder ikke informert

Østhavets styreleder Ingolf Eriksen forteller at han ikke vet mer enn redaksjonen har fått vite de siste dagene.

– Vi har fått høre om henvendelser om å kjøpe opp aksjer, og at det er et medlem i vårt styre som har ringt rundt. Jeg synes nok fremgangsmåten kunne vært annerledes, sier styrelederen.

Han bekrefter at styret i sist møte vedtok å jobbe for sterkest mulig forankring lokalt.

Styret skal etter planen møtes igjen kommende mandag, forteller Eriksen.

Amedia avviser

Men Amedia står ikke bak, ifølge Renate Slettli Nymo, regiondirektør i Amedia region Nord og administrerende direktør i Nordlys.

– Amedia driver ikke å kjøper opp aksjer i Østhavet. Har sett den nevnte saken og vil kontakte de direkte for å avklare dette, skriver hun om Østhavet-publiseringen i en sms til Journalisten.

Hun opplyser samtidig at Amedia per nå ikke har representanter i SVA-styret.

– Vil sikre driften

Hulda Tronstad er Venstre-politiker, seniorrådgiver i Norsk elbilforening og styremedlem i blant annet Mentor Medier i tillegg til Østhavet AS.

Tronstad er også styreleder i LL Inntrøndelagen, som er i en rettstrid med Polaris Media angående en større aksjepost i Trønder-Avisa. LL Inntrøndelagen ønsker å selge aksjene til Amedia, men har tapt to rettsrunder. Saken er anket til Høyesterett.

Hun bekrefter onsdag overfor Journalisten at hun de siste dagene har kjøpt et par prosent av aksjene i Østhavet.

Men kjøpet gjøres helt på egne vegne, forsikrer Tronstad.

– Jeg har sittet i Østhavet-styret i halvannet år, og er levende opptatt av å sikre driften framover i en økonomisk vanskelig situasjon. Jeg har lyst til å fortsette å gjøre en god jobb i styret, og mener også det er naturlig at aksjonærer sitter i styret. Derfor har jeg kjøpt opp aksjer. Jeg har ingen avtale med Amedia om videresalg, sier hun til Journalisten.

Tronstad ønsker å understreke at hun i hovedsak har kjøpt fra aksjonærer utenfor Vardø.

Tar selvkritikk

– Hvordan kan aksjonærer ha oppfattet at kontakten var på vegne av Amedia?

– Jeg har i samtalene forklart at situasjonen er den at Amedia nylig har kjøpt SVA, som eier en stor post i Østhavet. Og en av mulighetene Østhavet har framover, er nettopp Amedia. Det er ikke gitt, men det kan være en mulighet å knytte seg til Amedias løsninger, sier Tronstad.

– Hva tenker du om frykten som ble utløst i redaksjonen?

– I et aksjeselskap er det jo eierne som bestemmer. Jeg tar selvkritikk på at jeg burde sagt fra. Men kjøpet kom i stand denne helga, vi skal ha et ordinært styremøte på mandag til uka, og jeg hadde hele tiden tenkt å informere om dette der.

– Og en Amedia-kobling er kun en misforståelse?

– Det er naturlig at en ny, stor eier har kontakt med ledelsen i Østhavet, og ønsker Amedia å involvere seg ytterligere, kunne jeg bistått. Men det er som sagt ikke gitt at Amedia vil eller skal det. Jeg kjenner dem som et konsern med gode løsninger, men det må uansett være en sak mellom styret, Amedia og en eventuell generalforsamling som skal fatte nye beslutninger.

Powered by Labrador CMS