Demonstranter i Charlottesville, Virginia demonstrerer mot den høyreekstreme organisasjonen «Unite The Right», idet en bil kjører inn i folkemengden. Foto: Ryan M. Kelly, The Daily Progress via Reuters / NTB scanpix

Derfor vil NTB at fotografen bak dette bildet skal bidra til å styrke norske nyhetsbilder

– Det at vi får opp diskusjonen kan styrke bevisstheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tenker at nyhetsfotografiet har fått litt for lite oppmerksomhet. NTBs rolle er blant annet å levere nyhetsbilder, og vi ønsker nå også å bidra til å få opp diskusjonen rundt nyhetsfotografiet, sier leder for visuell kommunikasjon i NTB, Christina Dorthellinger Nygaard til Journalisten.

NTB ønsker å styrke nyhetsfotojournalistikken i norske medier. De har fått 100.000 kroner fra Fritt Ord til dette formålet, for å hente inn den amerikanske fotojournalisten og pulizerpris-vinneren Ryan M. Kelly til Norge i tre måneder.

Deler ham med flere

Nygaard har fulgt debatten om nyhetsfotografiet den siste tida, og håper altså dette kan være NTBs bidrag til bedre nyhetsbilder.

– Vi vil ha mer oppmerksomhet rundt nyhetsfotojournalistikk i norske medier. Det er nok ikke sikkert Kelly selv klarer å løfte norsk fotojournalistikk, men det at vi får opp diskusjonen kan styrke bevisstheten og kanskje gjøre at fotojournalister kan skryte litt mer av hverandre.

Det var Medier24 som først skrev om at NTB henter inn den amerikanske fotografen.

Fotojournalisten skal gå i vanlig turnus i NTB scanpix, men i tillegg skal de dele ham med flere, forteller Nygaard. Han vil delvis erstatte en av NTB-fotografene som er i permisjon og få lønn fra NTB, mens de 100.000 kronene fra Fritt Ord vil blant annet bli brukt til at han skal holde foredrag og workshops, og merkostnadene knyttet til dette.

Kelly vant i fjor Pulizer-pris i kategorien «Breaking news photography», for et bilde han tok da en bil kjørte inn i en folkemengde under en demonstrasjon i Charlottesville, Virginia. Bildet vant også andrepris i den anerkjente fotojournalistikk-konkurransen World Press Photo, i kategorien «Spot News Singles» - hendelsesnyheter, enkeltbilder.

Christina Dorthellinger Nygaard, redaktør visuell kommunikasjon i NTB. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

– Rett sted til rett tid

Nygaard mener amerikaneren særlig har noe å dele om hvordan han takla å fotografere denne plutselige hendelsen. I tillegg spesialiserer han seg på hendelsesnyheter og sport, som NTB også gjør.

– Vårt daglige virke går ikke ut på å være i skarpe situasjoner, men han var på rett sted til rett tid. Det er en opplevelse som setter spor og en erfaring han kan dele, som kan styrke fotografers bevissthet om hvordan en kan takle slike hendelser.

Kelly skal blant annet holde foredrag under Nordiske Mediedager i Bergen og for VGs fotoavdeling. Nygaard i NTB er også i dialog med andre redaksjoner og med fotojournalsitikkutdanninga ved Oslomet.

Hun regner med han vil være til stede under arrangementer som Dokfestivalen i Fredrikstad, og ta del i det norske fotojournalistmiljøet mens han er her.

Åpen for norsk utveksling

– Han kan forhåpentligvis se det vi gjør med nye øyne. Det gir oss en mulighet til å utveksle erfaringer. I USA jobber man på en ganske annen måte enn det vi gjør her i Norge, og han vil nok også lære mye av oss.

– Kunne dere henta inn en norsk fotojournalist i stedet for en amerikansk?

– Det kunne vi i aller høyeste grad, og vi har allerede snakket internt om vi kunne hatt noen form for utveksling med andre norske redaksjoner. Men dette kom jo til litt tilfeldig, ikke for å skygge over andres kompetanse.

Ideen om å få fikk nemlig Nygaard da hun så et foredrag med ham ved University of Virginia tidligere i november. Da spurte hun, litt spontant, om han kunne tenke seg å komme til Norge.

Nygaard ser likevel ikke bort ifra at en utveksling med andre medier også vil bli aktuelt på sikt.

Powered by Labrador CMS