Denne uka behandles Breiviks begjæring om løslatelse i den provisoriske rettssalen i Skien fengsel.

Lars Gule forsvarer strømming av Breiviks forklaring

– At allmennheten kan følge med på hva som foregår i en rettssal, er en styrke for rettsstaten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ekstremisme-forsker Lars Gule støtter medier som strømmer forklaringen til Anders Behring Breivik og mener åpenhet er viktig i rettssaker.

Til Klassekampen sier Gule at han mener det er problematisk at Breivik får spre sitt budskap. Samtidig synes forskeren det er viktig at rettssaken blir bredt og presist dekket.

– For meg er det springende punktet om terroristens tanker og holdninger blir gitt legitimitet, og jeg mener at en rettssal ikke er plattform som gir slik legitimitet, sier Gule, som er førsteamanuensis ved Oslo Met.

Lars Gule, her under et arrangement på Hamar, mener det er viktig at rettssaker er så åpne som mulig.

Han fastholder at det er viktig at rettssaker er så åpne som mulig.

– Det at allmennheten kan følge med på hva som foregår i en rettssal, er en styrke for rettsstaten, sier forskeren.

Uenig

En som ikke deler Gules oppfatning, er Cathrine Thorleifsson, som er forsker ved Senter for ekstremismeforskning på Universitetet i Oslo.

– Jeg synes mediene opptrer uansvarlig når de strømmer Breiviks forklaring. Vi vet at terrordømte bruker rettssaker som et middel for å oppnå oppmerksomhet. Kringkasting av propaganda og bilder er nøye planlagt for å inspirere andre høyreekstreme, sier hun til Klassekampen.

I retten denne uka

Anders Behring Breivik har begjært seg løslatt etter minstetiden på ti år av forvaringsdommen for terrorangrepene som kostet 77 mennesker livet i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs leir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud.

Påtalemyndigheten motsetter seg løslatelse, og saken behandles denne uka i Telemark tingrett i Skien. Den avsluttes torsdag.

Powered by Labrador CMS