Andy Ngo kaller seg journalist, men omtales av andre som en sikkerhetsrisiko for ekte journalister. I fjor ble Ngo angrepet av motdemonstranter under en høyreekstrem demonstrasjon i Portland (bildet).

Redaktør refser Dagsrevyens kildebruk i USA:
– Det eneste som er sikkert er at han ikke er sannferdig

NRK: – Ville vise begge sider.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Jeez Dagsrevyen, om dere skal dekke opptøyer i USA må dere gjøre i hvert fall grunnleggende research. Andy Ngo er overhodet ikke journalist, men en høyreradikal aktivist som alle reportere og researchere som jobber med høyreekstremisme regner som en sikkerhetstrussel».

Det skriver Filter-redaktør Harald KlungtveitTwitter etter en reportasje på Søndagsrevyen fra byen Kenosha i Wisconsin.

Korrespondent Anders Magnus rapporterte fra byen, som har vært preget av demonstrasjoner og uroligheter etter politiskytingen av Jacob Blake.

Etter intervju med en person titulert som «venstreorientert demonstrant», slipper Magnus til en person som tituleres som «høyreorientert journalist»: Andy Ngo.

I den ene setningen han uttaler i saken, beskriver Ngo hvordan protestbevegelsen organiserer seg.

– Alle som møter opp midt på natta på disse protestene som har blitt til opptøyer, har en oppgave. Noen yter medisinsk hjelp, noen har lasere som skal blende politiet. Noen observerer politiet, og noen er med som menneskelig skjold, for eksempel den såkalte «mødremuren», sier Ngo (NRKs oversettelse).

– Ikke sannferdig

Klungtveit reagerer på at Ngo tituleres som journalist, og mener han får uttale seg som nærmest en ekspertkilde på demonstrasjonene.

Det er ingen god idé, ifølge Filter-redaktøren:

Filter-redaktør Harald Klungtveit.

– Det tar veldig kort tid å finne ut at Andy Ngo ikke er en person man kan forutsette at er sannferdig, eller har noen form for observatørrolle overfor det som skjer. Det er veldokumentert at han er en aktivist med bånd til høyreradikale og tildels ekstreme grupper. Da blir det problematisk å tildele ham en tittel som journalist, sier Klungtveit til Journalisten.

Klungtveit spør seg:

– Det eneste som er sikkert med Andy Ngo, er at han ikke gir en sannferdig framstilling av konfliktene. Hva er da formålet med å bruke ham som en form for ekspertkilde?

Mylder av aktører

Klungtveit mener den mildt sagt omdiskuterte Ngo er en type aktør som bidrar til å gjøre livet farlig for ekte journalister som dekker høyreekstreme, og som gjerne framstiller seriøse journalister som Antifa, eller venstreekstreme aktivister.

– Det er vanskelig å vite nøyaktig hva motivasjonen hans er, men rundt alle disse demonstrasjonene og opptøyene finnes det et mylder av aktører: Rene provokatører som utgir seg for å være presse, frilansere med ukjent oppdragsgiver og ukjent agenda, aktivistmedier og spenningssøkende bloggere, sier Klungtveit, og legger til:

– Alle som har dekket store demonstrasjoner, kjenner dette spekteret, og hvor forsiktig man må være med å løfte dem fram. De må jo gjerne få ytre meningene sine, men analytikere kan de ikke brukes som.

I intervjuer har Ngo selv avvist at han er høyreorientert, og kaller seg «center-right».

– Komplisert

USA-korrespondent Anders Magnus viser til at det har blitt bestemt at fagdirektør Marius Tetlie skal kommentere saken for NRK.

Tetlie uttaler til Journalisten:

– Intensjonen med saken var å beskrive hvordan opptøyene som har fulgt i kjølvannet av demonstrasjoner, har skapt frykt og uro i Kenosha og resten av USA. Vi ser at det i USA finnes to veldig ulike oppfatninger av det som skjer, og vi ville vise begge sidene. Vi ønsket å vise motsetningene mellom en av demonstrantene og Andy Ngo, som står på den andre siden. Han var også en marginal del av vår sak.

– Klungtveit reagerer på at Ngo tituleres som journalist?

– Dette er komplisert, og i amerikanske medier har han ulike merkelapper. Vi ser også at han leverer innhold til medier i USA. Men vi kunne kanskje tydeligggjort hans utgangspunkt i den amerikanske debatten enda mer, sier Tetlie.

– Hva tenker du om beskrivelsen av at Ngo får opptre som ekspertkilde?

– Han ser åpenbart dette fra sitt perspektiv, og vi beskriver at han er en høyreorientert journalist. Så det kommer jo fram i saken.

Powered by Labrador CMS