Dette bildet er blant fotografiene av den savnede Dung Tran Larsen familien mener avisene må betale for. Gjengitt med tillatelse.

BA vant retten til bildebruk

Dung Tran Larsens ektemann tapte krav om kompensasjon for bildebruk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I midten av april ble det klart at ektemannen til savnede Dung Tran Larsen, Bjarte Larsen og hans mor Helene Larsen, krevde Bergensavisen og flere andre medier for millioner av kroner som følge av at de hadde brukt deres private bilder av den forsvunnede hustruen.

Larsens advokat Arild Dyngeland sa den gang at det handlet om i alt 15 bilder, hvor 13 av disse var brukt uten at det var innhentet samtykke.

Både VG og Dagbladet har i ettertid inngått forlik, mens Bergensavisen valgte å møte Larsen i retten. Torsdag ble det klart at Bergen tingrett mener BA hadde retten på sin side til å bruke bildene.

Kun familien som hadde bilder

«Dersom det er slik at det fantes bilder av Dung som var egnet til publisering i sammenheng med hennes forsvinning, eventuelt det som i praksis var tilgjengelig for media, alle var bilder tatt av saksøkerne, er det i tilfelle et moment som ytterligere taler mot at avisenes publisering skal anses som rettsstridig», heter det i dommen.

Videre skriver tingrettsdommer Arne Fortun:

«Ved helhetsvurderingen må det etter rettens oppfatning legges avgjørende vekt på allmennhetens interesse for forsvinningssaken og ikke minst til at den omfattende publisering av bilder av Dung må antas å øke muligheten for at det skal komme fram opplysninger som kan bidra til oppklaring av forsvinningen. Saksøktes bruk av bildene kan dermed ikke for noen dels vedkommende anses som rettstridig. (…) Saksøkerne har med dette tapt saken fullt ut.»

De to saksøkerne må betale saksomkostninger på 200.000 kroner.

Vil vurdere bildebruken forløpende

– Dette er en prinsipielt viktig dom for norsk presse. Det er viktig å merke seg at dommeren legger stor vekt på ytringsfriheten og medienes rolle i etterlysningsfasen i slike saker, sier sjefredaktør Anders Nyland i Bergensavisen.

Avisen topper nettsiden med et av bildene av Dung Tran Larsen som hennes ektemann krevde penger for. Nyland sier at det er helt relevant å bruke når de omtaler dommen.

– Men så skal vi selvfølgelig, som vi har gjort hele tiden, vurdere hvordan vi illustrerer saken.

Powered by Labrador CMS