Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) besøkte «Faktisk Verifiserbar» og får følge av ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg (t.h).

Huitfeldt og Trettebergstuen besøkte «Faktisk verifiserbar»

– Å kjempe mot desinformasjon bør være et felles anliggende for oss alle

Statsrådene Anniken Huitfeldt og Anette Trettebergstuen roser medienes samarbeid mot desinformasjon. – Handler om å sikre demokratiet vårt, sier sistnevnte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De to Arbeiderparti-statsrådene Anniken Huitfeldt og Anette Trettebergstuen besøkte mandag Pressens hus i Oslo, hvor prosjektet «Faktisk verifiserbar» holder til.

Deres oppgave er å faktasjekke og verifisere visuelt innhold fra konflikten i Ukraina. Trettebergstuen beskriver arbeidet som enormt viktig.

– Det at man legger sin redaksjonelle tilhørighet til side og går sammen for å sikre sannhet, handler om å sikre demokratiet vårt og sikre en fortsatt tillit til sterke redaktørstyrte medier i befolkningen. Det å kjempe mot desinformasjon bør være et felles anliggende for oss alle, sier kulturministeren til NTB.

Flere riksdekkende medier deltar i prosjektet, deriblant NRK, VG, Aftenposten, NTB og Forsvarets forum. Gjennom «Faktisk verifiserbar» har faktasjekkere tilbakevist en rekke falske nyheter fra krigen, som for eksempel den fiktive ukrainske jagerflypiloten «Ghost of Kyiv».

Samarbeid

Det er Faktisk.no som er ansvarlig for prosjekt. Gjennom en felles mediebank kan deltakerne hente ut materiale, som er organisert i tre mapper – verifisert ekte, verifisert falskt og ikke verifisert.

Utenriksministeren mener at nettopp et slikt samarbeid gjør at Norge troner øverst i verden når det kommer til pressefrihet.

– På akkurat det kritiske som dette, klarer mediene å skille konkurransen fra det å finne ut hva som er ekte og ikke ekte. Det er viktig, sier Huitfeldt.

Huyn leger til at Ukraina-krigen har vært spesiell med tanke på informasjonsflyten.

– USA har delt etterretningsinformasjon veldig fort, som gjorde at jeg innledningsvis fikk annen informasjon enn hva pressen fikk. Nå får jeg ofte informasjonen i pressen før jeg får brifing om det.

– Premiere falskt innhold

Det støttes av Trettebergstuen, som under besøket kom med kraftig kritikk av de internasjonale teknologigigantene.

– De premierer falskt innhold og sensurerer materiale som allerede har gått igjennom verifikasjon, som det er når den norske pressen presenterer det. Da har det gått igjennom flere vurderinger. Så det er flere trusler her, understreker hun.

Krigen i Ukraina gjør at det florerer med bilder og videoer på nettet og i sosiale medier. De to statsrådene har en klar oppfordring til nordmenn.

– Vær kildekritisk, ha en sunn skepsis til det du leser og søk opp informasjonen.

Powered by Labrador CMS