Kulturavdelinga i NRK har hatt en nedbemanning - og omorgansieringsprosess i vinter.

Nedbemanningen i NRK Kultur ferdig

Minst sju skal slutte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I februar ble det klart at NRK Kultur skulle nedbemanne med minst sju årsverk.

Marius Hoel, kulturredaktør i NRK, bekrefter at de nå er i mål. Han vil ikke si nøyaktig hvor mange som har tatt sluttpakke.

– Vi har hele tiden sagt at vi skal nedbemanne med minst sju årsverk og ønsket at det skulle skje med frivillige ordninger, og det har vi klart, sier han.

– Det er jeg kjempeglad for, legger han til.

Kulturavdelinga i NRK har parallelt hatt en prosess med å omstrukturere avdelinga. Dette har nå blitt satt på vent på grunn av korona-situasjonen.

Kulturredaktør i NRK Marius Hoel.

Ville vite mest mulig

Anne Christine Bøhler, klubbleder i Norsk Journalistlag i NRK Kultur, sier at det var en veldig urovekkende situasjon at avdelingen skulle nedskjære og nedbemanne minst sju årsverk.

– Ingen tillitsvalgte ønsker en sånn situasjon for medlemmene sine, og vi i klubben var veldig engstelige for hvordan det ville gå.

Prosessene med å nedskjære og omorganiseringen gikk parallelt, og Bøhler forteller at mange av de ansatte ville vite mest mulig om omorganiseringen før de eventuelt skulle søke om sluttpakke.

Klubbleder i NRK Kultur Anne Bøhler.

Hun sier at ledelsen imøtekom informasjonsbehovet på en god måte, ved at de arrangerte hyppige møter og klubben ble tatt med på råd.

– Det har vært god dialog, det må jeg si, sier hun.

Fristen for å søke om sluttpakke var først 28. februar, men ble utsatt en uke. Bøhler forteller at den ble utsatt for at de ansatte skulle få tid til å se på utkastet til ny organisasjonsstruktur.

Koronakrisa

I sluttfasen av nedbemanningsprosessen kom koronakrisa.

Bøhler sier hun da ble bekymret for at noen ville angre på at de hadde sagt «ja» til sluttpakke, i og med at det har vært permitteringer i bransjen og at det er uvisst hvordan krisa vil påvirke arbeidsmarkedet framover.

– Jeg ble urolig for hvordan det skulle påvirke folks avgjørelser, om de fortsatt følte seg trygge på at de hadde tatt en riktig avgjørelse, sier hun.

Hun legger til at hun oppfordret ledelsen til å være oppmerksom på den uforutsigbare situasjonen i samtalene de skulle ha med dem som hadde søkt sluttpakke.

Til tross for koronakrisa, var det nok ansatte som takket «ja» til sluttpakke.

– Vi kom i mål, selv om denne rare situasjonen oppstod, sier hun.

Bøhler påpeker at ingen klubbleder ønsker nedskjæringer, men sier at ledelsen har vært ryddig og at klubben har vært godt involvert i nedbemanningsprosessen.

For ordens skyld, journalist Guro Flaarønning har vært ansatt i NRK Kultur i kortere perioder mellom 2013 og 2015.

Powered by Labrador CMS