Kulturminister Annette Trettebergstuen ble tatt imot i Pressens hus av NRs generalsekretær Arne Jensen.

Regjeringen øker mediestøtten med 10 millioner kroner

Statsråden lovet mer penger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kulturminister Anette Trettebergstuen hadde i dag sitt første møte med norsk mediebransje etter at hun ble statsråd. Det skjedde på Norsk Redaktørforenings høstmøte i Pressens hus.

Her presenterte hun noen smakebiter av det som skal være regjeringens mediepolitikk i den kommende perioden.

– Dere er det siste vi tenker på før vi sovner, og det første vi tenker på når vi våkner, sa Trettebergstuen til redaktørene fra scenen.

Budsjettlekkasje

Ap-Sp-regjeringen legger fram sine forslag til endringer i statsbudsjettet mandag, men statsråden kom med en lekkasje da hun møtte redaktørene i dag.

Hun kunne fortelle at regjeringen på neste års statsbudsjett vil øke mediestøtten med 10 millioner kroner. 8 millioner kroner i produksjonstilskudd til lokalavisene og 2 millioner kroner til Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) i Bergen. Dette er første gang SUJO får direkte statsstøtte.

– Journalistikken er truet fra mange hold, sa Trettebergstuen - og påpekte viktigheten av å ta vare på den frie journalistikken.

– Selv om mye går bra, så har vi store utfordringer og mye å miste.

Hun sa videre at økningen som kommer på neste års budsjett er en begynnelse. Regjeringen har ambisjoner om å øke mediestøtten ytterligere. Ikke minst til lokalavisene.

Hun understreket imidlertid, som det også står i Hurdalsplattformen, at økt støtte til lokalavisene ikke skal skje på bekostning av støtten til de riksdekkende mediene.

– Må reguleres

Statsråden kom også med angrep på Facebook, Google og de andre teknologiselskapene, som hun mente måtte reguleres.

– Vi trenger mer åpenhet om hvordan algoritmene virker, sa Trettebergstuen.

Hun takket også Facebook-varsleren Frances Haugen ved navn. Den tidligere Facebook-ansatte som de siste månedene har lekket interne Facebook-dokumenter til en rekke medier. Uten henne hadde vi visst veldig mye mindre, sa statsråden.

Trettebergstuen trakk blant annet fram at teknologigatene må fratas muligheten til å modere og eventuelt fjerne innhold som er publisert eller delt av redaktørstyrte medier. Dette er innholdet er allerede vurdert og redigert, fastslo hun.

NJ: – Oppløftende

Leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, er fornøyd med det han fikk høre fra scenen i dag.

– Oppløftende og offensivt, oppsummerer han.

Tryggestad trekker blant annet fram støtten til SUJO i Bergen, noe NJ har arbeidet for - og pressestøtteøkningen til lokalavisene.

– Det var veldig avklarende at støtten ikke skal tas fra noen og gis til andre. Vi får ikke mer mediemangfold ved at noen får mindre støtte, sier Tryggestad.

Han er også fornøyd med signalene om økt press mot teknologiseselskapene. Og han varsler at medieorganisasjonene på nyåret planlegger en fagdag for at bransjen sammen med politikere og eksperter skal forsøke å se på løsninger i fellesskap.

Powered by Labrador CMS