Anniken Huitfeldt. Foto: Martin Huseby Jensen

Vil bremse ulovlig fildeling

Anniken Huitfeldt varsler forslag til endring av Åndsverkloven før pinse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Åndsverkloven skal strammes inn for å bremse ulovlig fildeling og nedlasting. Et forslag til lovendring kommer i løpet av mai, fortalte kulturminister Anniken Huitfeldt til lokalavisenes (LLA) landsmøte i Oslo fredag.

– Vi vil endre loven for å hindre ulovlig fildeling. Det er en forutsetning for lønnsomhet i digitale medier, fortalte Huitfeldt.

Vil styrke opphavsretten

En referansegruppe med bred deltakelse fra organisasjoner som slåss for opphavsretten har de siste månedene levert innspill til Huitfeldts statssekretær Roger Solheim. Forlagsbransjen, platebransjen, rettighetshaverne, forbrukerne og kunstnerne er blant de som har vært representert.

Huitfeldt sier til Journalisten at oppdraget er å styrke opphavsretten uten å svekke personvernet.

– I Sverige ble det gjort lovendringer som bidro til å styrke det digitale musikksalget. Andre europeiske land har gått mye lengre og straffet fildelere ved å stenge nettilgangen. Men da straffer du lillesøster for brorens feil. Det er uaktuelt i Norge.

Attraktive tjenester

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, er en av dem som har gitt råd til departementet. Han understreker at han ikke kjenner innholdet i lovforslaget, men er bekymret dersom Regjeringen kommer med et forslag som vil straffe fildelerne.

– Fildeling er ulovlig i dag, og brudd på opphavsrettighetene må det selvsagt gjøres noe med. Men film- og bokbransjen bør selv tilby attraktive tjenester. Platebransjen har begynt å tilpasse seg, sier Waterhouse.

– Leverandørene har vært vant til å operere i et marked beskyttet av blant annet landegrenser. Det er synd hvis lovforslaget som kommer opprettholder fokuset på den ulovlige fildelingen i stedet for omstilling til ny teknologi og nye forretningsmodeller.

Kulturdepartementet presiserer at det endelige forslaget ikke er klart ennå.

Powered by Labrador CMS