NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk vedgår brudd på god presseskikk etter Israel-tiraden på P13 i begynnelsen av februar.
NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk vedgår brudd på god presseskikk etter Israel-tiraden på P13 i begynnelsen av februar.

NRK erkjenner brudd på god presseskikk etter Israel-tirade

Vedgår brudd på minst ett punkt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK brøt god presseskikk da en programleder på radio hadde en antisemittisk tirade mot Israel, erkjenner etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK.

– Uttalelsene strider med Vær varsom-plakaten på i hvert fall ett punkt, sier Kalbakk til Dagen.

Den israelske ambassaden har klaget NRK inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på seks punkter i Vær varsom-plakaten (VVP), ifølge Vårt Land.

Kalbakk vedgår brudd på punkt 4.3 i VVP, som omhandler respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn.

Klagen er foreløpig ikke ferdigbehandlet av PFU. Etikkredaktøren sier til Dagen at han ikke ønsker å spekulere på hvorvidt NRK vil bli felt.

– Det er det vi har PFU til å vurdere.

Bakgrunnen for klagen er P13-programleder Shaun Henrik Mathesons uttalelser på radio i begynnelsen av februar. Matheson sa blant annet at det nesten var som om at han ønsket at koronavaksinen ikke virket i Israel, og at vi aldri må glemme hvor «rævva Israel er».

NRK-ledelsen omtalte selv uttalelsene som antisemittiske under et møte i Kringkastingsrådet i forrige uke.

– Det er klart at når vi erkjenner at innslaget dessverre hadde et antisemittisk budskap, så ville det være rart å ikke erkjenne at det strider med punkt 4.3 i Vær varsom-plakaten, sier Kalbakk.

Powered by Labrador CMS