Grete Helgebø saksøker Arendals Tidendes eiere, her ved daglig leder Odd Bjørn Jensen, for ugyldig avskjed.

Opprivende strid i Arendals Tidende. Redaktøren saksøker egen avis

– Følte jeg ikke hadde noen annen mulighet.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Journalistene er ulovlig permittert, og jeg er avsatt som ansvarlig redaktør mens jeg var borte fra arbeid, sa Grete Helgebø til Journalisten i slutten av mars i år.

Da hadde redaktøren og de to journalistene som utgjorde redaksjonen i lokalavisa Arendals Tidende, blitt permittert på kort varsel, med korona-annonsekrise som oppgitt begrunnelse.

– Lei meg for at det er gått så langt

I dag kan Journalisten fortelle at konflikten mellom Helgebø og aviseierne i Tvende Media har kommet til det punkt at hun har stevnet dem for retten for ugyldig avskjed.

Stevningen gjelder brudd på mediefridomslova og arbeidsmiljøloven.

– Jeg er veldig lei meg for at det er gått så langt at rettssak blir eneste utvei. Det sier seg vel selv at det å gå til sak mot egen arbeidsgiver sitter ekstremt langt inne, og det var absolutt ikke noe jeg ønsket. Dessverre så er situasjonen sånn at jeg følte jeg ikke hadde noen annen mulighet, skriver Helgebø i en uttalelse til Journalisten.

Hun ønsker ikke å gå inn i videre detaljer om saken nå.

– Nå har domstolen fått saken, og da tenker jeg at de kan få behandle den uten at partene tar sin egen behandling i mediene. Jeg ønsker ikke å bidra til å hausse opp situasjonen gjennom å uttale meg mer enn det.

Møtes i retten

Daglig leder Odd Bjørn Jensen har tidligere forsvart permitteringene med at de ikke hadde annet valg. I mars beskrev han et annonsesalg som hadde krympet fra 700.000 til 35.000 kroner, og at eierne som et midlertidig tiltak skulle drive avisa videre på dugnad.

– Alternativet var skifteretten, sa Jensen.

Nå ser det ut til at det blir retten på avisa likevel. Partene i Helgebøs avskjedssak skal etter planen møtes i Aust-Agder tingrett tidlig i februar neste år.

Arendals Tidende representeres av advokat Henrik Otterlei Rasmussen i saken. Han skriver i en e-post til Journalisten:

– Saken vil bli behandlet i domstolen, og arbeidsgiver ønsker ikke å kommentere saken før retten har tatt stilling til den.

Det er Norsk Journalistlags (NJ) advokat Elin Nykaas som fører saken for Grete Helgebø.

Har sagt opp

Av de to andre journalistene i redaksjonen, som også ble permittert på kort varsel i mars, har én nylig sagt opp mens en annen fremdeles står permittert.

Journalist Helene Walle leverte sin oppsigelse onsdag i forrige uke, bekrefter hun overfor Journalisten.

Hun forteller at hun sa opp jobben på grunn av påbegynte studier, og at hun ellers ikke ønsker å uttale seg om saken.

For kulturredaktør Linda Dyrholm, som var fungerende redaktør da permitteringene kom, er status fremdeles at hun er permittert.

– Hvordan fremtiden blir er foreløpig uavklart, sier Dyrholm til Journalisten.

– Det oppleves selvfølgelig veldig trist. Når man jobber i lokalavis går man «all in», og vil sette sitt preg, så det er trist å ikke være en del av avisa. Men nå er situasjonen en gang sånn, sier Dyrholm.

Powered by Labrador CMS