De krevende resultatene

(LESERKOMMENTAR): Tillitsvalgte imøtegår Arne Jensens tolkning av kvalitetsundersøkelsen i NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag, NJ, har sørget for at resultatene fra den store kvalitetsundersøkelsen til Norsk Redaktørforening og NJ er brutt ned på konsern, divisjon og avdelingsnivå i NRK. Resultatene viser en klar tendens til at det er stor variasjon internt i NRK når det gjelder kvaliteten på journalistikken. Dette er blitt tatt alvorlig av de fleste av NRKs direktører og redaktører. Noen få har derimot stort sett brukt tiden på å så tvil om resultatet, istedenfor å gå inn i redaksjonen for å se om det stemmer og eventuelt sette i verk nødvendige tiltak.

Assisterende generalsekretær Arne Jensen i NR gir i en bloggpost på Journalisten inntrykk av at tallene for divisjonene og avdelingene nærmest er verdiløse på bakgrunn av at svarprosenten ligger rundt 30. Vi er enige i at det ikke er grunnlag for å trekke bastante konklusjoner utelukkende basert på undersøkelsen. Vi er også enige i at resultatene brutt ned på avdelingsnivå må brukes med varsomhet. Men undersøkelsen viser noen klare tendenser som vi mener det er grunnlag for å ta på absolutt alvor.

To eksempler

* Det er store interne variasjoner mellom divisjonene i NRK. Resultatene fra Marienlyst er jevnt over bedre enn journaliststanden som helhet i Norge, mens resultatet for distriktsdivisjonen er jevnt over dårligere.

* Medarbeiderne på distriktskontorene sier de er utsatt for et så stort produksjonspress at det går ut over den journalistiske kvaliteten. Denne opplevelsen er tydeligere på NRKs distriktskontorer, sammenlignet med NRK for øvrig og sammenlignet med resten av journalistene i landet.

Vi mener vi har god dokumentasjon på at dette er et reelt problem. Vi har over år mottatt en rekke bekymringsmeldinger fra medlemmer og klubber som vi kjenner igjen fra undersøkelsen. Dette resulterte så sent som i fjor i en tydelig uttalelse fra NRKJs årsmøte der det ble ropt et varsku på vegne av den journalistiske kvaliteten i NRK og i særdeleshet for distriktskontorene.

Oppsiktsvekkende

Resultatene er også oppsiktsvekkende sammenfallende med arbeidsmiljøundersøkelsen i 2008 som også inneholdt spørsmål om kvalitet. Det gjelder både type utfordringer NRK står overfor og i hvilke divisjoner og avdelinger utfordringene er størst. Kvalitetsundersøkelsen er bare en bekreftelse på en situasjon vi allerede har vært klar over. Dette i sum gjør oss meget trygge på at NRK og spesielt noen deler av distriktsdivisjonen har noen alvorlige utfordringer å ta tak i.

NRKJ mener også at uansett antall personer som har svart på undersøkelsen, er det grunnlag for å undersøke saken og fokusere på etikk dersom flere enn null – 0 – personer i en redaksjon mener de har brutt Vær varsom-plakaten eller tekstreklameplakaten.

Vi oppfordrer med dette alle å trekke hodet opp av sanden, slik at vi kan samarbeide om å heve den journalistiske kvaliteten i alle redaksjoner.



(Hege Iren Frantzen er i leder NRKJ, Richard Aune og Sidsel Avlund nestledere i NRKJ.)

Powered by Labrador CMS