Journalist Fredrik Virtanen møter Memo forlag i Asker og Bærum tingrett.
Journalist Fredrik Virtanen møter Memo forlag i Asker og Bærum tingrett.

Fredrik Virtanens ærekrenkelsessak mot norsk forlag for retten i mai

Ba forlag trekke Cissi Wallin-bok.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den svenske journalisten Fredrik Virtanen krevde en unnskyldning, og at norske Memo forlag trakk tilbake Cissi Wallins bok «Alt som var mitt», som forlaget ga ut i fjor høst.

Boka er Wallins personlige historie om bakgrunnen for voldtektsanklagene hun rettet mot Virtanen i 2017. Virtanen har hele tiden benektet påstandene.

Da forlaget avslo å beklage eller trekke Wallins bok, gikk Virtanen til sak. Nå er ærekrenkelsessaken berammet i Asker og Bærum tingrett med oppstart 31. mai.

Det er satt av seks hele rettsdager til saken.

Virtanen har saksøkt både Cissi Wallin og forleggerne Geir og Marie Lexow i Memo forlag.

– Wallin er straffedømt for løgner som hun nå gjentar i bokform. Dette er selvsagt ikke vernet av ytringsfriheten. Forlaget er medansvarlig ved at det sprer en bok som har til formål å skade vår klient på det groveste, har Virtanens advokat, Carl Bore, uttalt til Dagbladet.

– Cissi Wallins bok tar opp og belyser taushetskulturen rundt voldtekt og seksuell trakassering av jenter og kvinner, møtet med rettsvesenet og kvinners rettssikkerhet i vårt samfunn. Derfor er dette en svært viktig utgivelse. Vi kommer ikke til å trekke boken. Det ville ha vært et tap for ytringsfriheten og Cissi Wallins rett til å fortelle sin egen historie, sa Geir Lexow til NTB i september.

I Sverige ble Wallin dømt for å ha ærekrenket Virtanen høsten 2019. Både Wallin og Virtanen har anket dommen, som gjaldt uttalelser i offentligheten.

Nylig har svenske Justitiekanslern innledet ny etterforskning av Wallin, med tanke på ærekrenkende utsagn i den svenske utgaven av boka.

Powered by Labrador CMS