Atle Antonsens klage mot NRK blir trolig behandlet i april.

Pressens Faglige Utvalg

Atle Antonsen klager NRK inn til PFU

Blir mest sannsynlig behandlet på april-møtet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag melder Dagbladet at Atle Antonsen har klaget NRK inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). PFU-sekretariatet bekrefter å ha mottatt klagen. Det er advokatfirmaet Føyen som har klaget saken inn for Antonsen.

– Vi mottok klagen i forrige uke, og den vil bli behandlet på vanlig måte, opplyser Trude Hansen, rådgiver i Norsk Presseforbund og fagleder i PFU, ifølge Dagbladet.

Hansen understreker at behandlingen er «på begynnerstadiet», og at den trolig ikke rekker å bli behandlet på PFUs møte nå i mars, skriver avisen.

Det neste mulige PFU-møtet vil da være 26. april.

Klager inn to programmer

Klagen fra Antonsen gjelder en episode i NRK-programmet Arena og et innslag på Nyhetsmorgen.

Episoden i Arena ble publisert en uke etter Sumaya Jirde Ali publiserte sitt Facebook-innlegg om møtet med Antonsen på Bar Boca i Oslo, som til slutt endte med anmeldelse og henleggelse.

Antonsen har klaget inn NRK for brudd på følgende punkter i Vær varsom-plakaten:

    Arena-episoden 22. november 2022: Punkt 3.2, 4.3, 4.5, 4.14 og 4.15Nyhetsmorgen 23. januar 2023: Punkt 3.2, 4.1, 4.2, 4.5, 4.14 og 4.15

I klagen, som Journalisten har fått innsyn i, er det flere uttalelser fra Arena-episoden det reageres på. Episoden ble publisert i november og hadde tittelen «Kommer vi til å lære noe av Ali-Antonsen-saken?»

«Danby Choi omtaler «Ali-Antonsen saken» som et eksempel på at rasisme finnes. Journalist Gjertsen omtaler saken som et mulig eksempel på en rasistisk handling fra den «ubevisste rasisten», heter det blant annet i klagen.

I tillegg reager klager på en uttalelse fra kulturkommentator i NRK, Inger Merete Hobbelstad, der hun i følge klagen sier at noe av det interessante med saken er at det ikke er noen uenighet om hva som har skjedd.

– Alvorlig påstand

I klagen nevnes det også at journalistenes oppfølging av uttalelser ikke er god nok.

I innslaget fra Nyhetsmorgen er det uttalelser fra gjest og psykologspesialist ved Senter for Interseksjonalitet, Winnie Nyheim-Jomisko, det reageres på.

«Nyheim-Jomisko uttaler i nyhetsinnslaget at henleggelsen av «Ali-Antonsen saken» «sender jo et veldig kraftig signal om at det å oppleve sånne ting [les rasisme] ikke er noe som blir tatt på alvor»», heter det i klagen.

Uttalelsen er ikke bare en meningsytring, mener klageren, men en alvorlig påstand som ikke er riktig. Det blir også lag til grunn at Antonsen var rasistisk overfor Ali, heter det i klagen, uten at journalistene nevner at etterforskningen har konkludert med at Antonsens utsagt overfor Ali « må forstås som et lite vellykket forsøk på satire over rasisme».

Klageren mener man ikke har forsøkt å hente inn uttalelser som kan være egnet til å balansere saksfremstillingen.

Powered by Labrador CMS