Ansvarlig redaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland er klaget inn til PFU for bruk av et illustrasjonsbilde. Her fotografert i Høyesterett.

Tannlege raser mot å bli brukt som illustrasjonsbilde

Mener han ble gjenkjent av hårfarge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En tannlege i Nordland raser mot å bli brukt som illustrasjonsbilde i et leserinnlegg om at tannleger er for dyrt.

Ikke gjenkjennelig på grunn av munnbind, hevder Avisa Nordland. Lett gjenkjennelig på grunn av mitt røde hår, svarer tannlegen.

Onsdag skal Pressens Faglige Utvalg (PFU) ta stilling til om bildebruken er et brudd på god presseskikk.

Tannlegen skriver i PFU-klagen at han aldri ble spurt om å bli avbildet i forbindelse med artikkelen og mener Avisa Nordland har brutt tre punkter i Vær varsom-plakaten.

  • 4.1, om saklighet og omtanke
  • 4.10, om bilder i annen sammenheng
  • 4.12, om like aktsomhetskrav for bilder som tekst og lyd

Henger ut en hel stand

Klager skriver:

«Her benyttes et fotografi av meg i en tendensiøs og ensidig artikkel hvor en hel stand henges ut som griske banditter som utnytter befolkningen.»

Og fortsetter:

«Jeg står ikke inne for et ord av det som står i innlegget. Jeg er ikke kjent med at den skulle publiseres. Likevel brukes et fotografi av meg for å fronte en sak mot tannleger i Norge.»

Avisa Nordland hevder i sitt tilsvar at artikkelen var saklig, og at adressaten for budskapet var politikerne på Stortinget, ikke klager.

Når det gjelder bildet, skriver avisen:

«Det aktuelle bildet er utelukkende brukt som sjangerbilde og illustrasjonsfoto. Bildet er ikke av nyere dato. Tannlegen er ikke lett gjenkjennelig ettersom halve ansiktet er dekket av munnbind/maske. Det er ikke brukt navn. Bildet er godt merket som illustrasjonsfoto i fet skrift med store bokstaver».

Avisen påpeker også at bildeteksten var av generell karakter.

Klager mener derimot at han er lett gjenkjennelig på grunn av rødt hår. Han opplyser også at han er den eneste privatpraktiserende tannlegen som er spesialist i rotfyllinger i området.

Har beklaget på trykk

Videre opplyser Avisa Nordland at de var i dialog med klager i etterkant av publiseringen, og at en beklagelse ble trykket i papiravisen:

«Selv om vi mener at bildebruken er godt innenfor rammene av VVP, kom vi likevel [klager] i møte med den beklagelsen han nå etterlyser. Beklagelsen ble publisert så raskt som praktisk mulig etter avtale med [klager], to dager etter den innklagede publiseringen: 31. januar. Klager har godkjent teksten til beklagelsen før publisering.»

Dette var imidlertid ikke nok for klager.

«Jeg synes det var fryktelig uprofesjonelt og stygt gjort av avisen og ser gjerne at de får en dom imot seg i PFU, slik at de lærer å oppføre seg skikkelig mot folk», skriver han.

Les PFU-sekretariatets oppsummering av bildekrangelen.

Her er hele sakslista på onsdags møte i PFU:

Åpne saker:

Lukkede saker:

  • NN mot Aust-Agder Blad
  • Liv Anniken Berg mot Finansavisen

Journalisten strømmer alle de åpne sakene fra møtet. Vi åpner også for at andre medier kan bruke vår video-strømming på sin nettside. Helt gratis. Det er også mulig å laste ned videoene i ettertid hvis man ønsker å vise hele eller deler av PFU-behandlingen i egen videoløsning.

Videoklippene ligger lett tilgjengelig på Journalistens Vimeo-side. Disse sidene vil bli oppgradert etter hvert.

Les mer her: Vær så god, bruk vår PFU-strømming på din nettside

Powered by Labrador CMS