ANs sjefredaktør Jan Eirik Hanssen og Inger Anne Lillebø lytter til diskusjonen om illustrasjoner.20100319Brukt på nett
ANs sjefredaktør Jan Eirik Hanssen og Inger Anne Lillebø lytter til diskusjonen om illustrasjoner.20100319Brukt på nett

Kirurg krever oppreisning

Oppslag i Avisa Nordland ble for belastende. Krever en halv million kroner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er to og et halvt år siden mediene begynte å skrive om kirurgiskandalene ved Nordlandssykehuset. I det ene oppslaget etter det andre ble det fortalt om personer som hadde fått friske organer operert ut.

To utenlandske kirurger ble identifisert med navn og bilde i mediene. Den ene av dem, Rastislav Kunda, møter denne uken Avisa Nordland i Salten tingrett hvor han krever erstatning.

Ødelagt liv

Til NRK.no sa Kunda for ett år siden at han ikke blir ferdig med saken. Han føler seg kriminalisert etter oppslagene. Videre sier Kunda at hans personlige og profesjonelle liv var ødelagt som følge av oppslagene. I dag er han sjefskirurg ved Universitetssykehuset i Århus.

– Det var en ekstrem psykisk belastning. Jeg var helt rettsløs og navnet mitt var på alle avisforsider og tv-nyheter over hele verden, sier Kunda til NRK.

Legen mener seg ærekrenket i mediene. Han og hans kollega ble senere frikjent for operasjonene av Helsetilsynet, mens flere toppsjefer ved sykehuset gikk. Kirurgen mener Avisa Nordland i etterkant av dette ikke korrigerte uriktige opplysninger, slik han mener andre medier gjorde.

Står på sitt

Ifølge Avisa Nordland får Kunda støtte fra Den norske legeforening.

Også VG og Aftenposten dekket kirurgiskandalen omfattende, disse er ikke saksøkt i denne saken. Både disse to avisene, Avisa Nordland og NRK ble frifunnet i Pressens Faglige Utvalg.

– Saken gjelder spørsmål av offentlig interesse og tok opp en alvorlig systemsvikt ved Nordlandssykehuset. To leger hadde utført operasjoner i strid med klare retningslinjer og må tåle omtalen som fulgte, mener avisens prosessfullmektig Halvor Manshaus.

 

Powered by Labrador CMS