Hvem har fått 711,6 millioner i statsstøtte?

Gjett hvilken avis som har fått mest i produksjonstilskudd gjennom årene. Sjekk tallene i vår interaktive grafikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF enige om statsbudsjettet for 2015. Forhandlingsløsningen innebærer blant annet at den direkte pressestøtten, det vil si produksjonstilskuddet til aviser og aktualitetsmedier, opprettholdes på samme nivå som i år. Det vil si i overkant av 300 millioner kroner.

[factbox:1-right]

Journalisten har innhentet og bearbeidet statistikk fra Medietilsynet tilbake til 1996. I grafikken nederst i saken kan du se hvor mye de enkelte avisene og mediehusene har fått utbetalt i produksjonsstøtte år for år, inkludert tilskuddene for 2014.

Det hører med til historien at den indirekte pressestøtten - det vil si momsfritaket - er betydelig større og viktigere enn produksjonstilskuddet og annen direkte støtte til mediebransjen. Alle utgivere av papiraviser nyter godt av fritaket for merverdiavgift for omsetning av aviser trykket på papir. Dersom aviser hadde betalt 25 prosent moms ville dette tilsvart en støtte på rundt 1,7 milliarder kroner i 2012.

Samlet oversikt

I grafikken finner du også oversikt over samlet utbetaling av produksjonstilskudd til hver bedrift gjennom ulike tidsperioder. Det er bare å klikke seg fram og tilbake mellom temaboksene øverst og søylene i selve grafikken.

For eksempel kan du enkelt finne at Dagsavisen, den største mottakeren av produksjonstilskudd gjennom de 18 årene, samlet har mottatt 711,6 millioner kroner. Vårt Land, som også er eid av Mentor Medier, er en god nummer to med 591,9 millioner.

Fjuken, en liten ukeavis som blir utgitt i Skjåk i Oppland, er registrert med minst totalbeløp siden 1996 blant de nålevende tilskuddsmottakerne: 5,4 millioner kroner.

Du kan isolere mediekonsernene og se hva datterselskapene deres har fått utbetalt. Det gjør du ved å klikke vekk de øvrige eierne i menyen til høyre for søylegrafikken.

BA suveren i Amedia

Bergenavisen er helt suveren blant Amedias mediehus, med 537,7 millioner kroner i samlet tilskudd siden 1996. Det er betydelig mer enn nummer to i Amedia-familien, Porsgrunns Dagblad med 61,3 millioner.

I Polaris Media ligger Tromsø, som i dag heter iTromsø, på en klar topplass med til sammen 137,1 millioner kroner (91,9 og 45,2 millioner).

Så er det bare å bla seg videre…

Ved å bla mellom boksene øverst i grafikken kan du se hvilke aviser som mottok produksjonsstøtte i 2014 og i perioden 1996-2014. For detaljer: Hold markøren over/trykk på de horisontale søylene til den enkelte avis. Hvis søylene er korte og lite tilgjengelige: Tallfakta for den enkelte avis kan også hentes ved å klikke på navnene og deretter “View data”. For omvendt eller alfabetisk liste: Trykk på den lille pilen over søylene. Du kan se samleoversikt for de enkelte aviseierne ved å velge i menyen til høyre. Grafikk: Bjørn Åge Mossin

Powered by Labrador CMS