Dan Tore Jørgensen har begynt å kalle seg «ansatt» i anførselstegn. Østhavet-redaktøren sier han lever i total uvisshet og mener situasjonen er uholdbar og tragisk både for abonnentene, kundene og småaksjonærer.

Avisredaktør i desperat situasjon: – Regninger går til inkasso

Regningene forfaller og går til inkasso, men redaktør får ikke svar fra eierne om hva som vil skje videre. 

Publisert

– Jeg føler at jeg står alene i dette, sier Østhavet-redaktør Dan Tore Jørgensen til Journalisten.

Den ansvarlige redaktøren i Vardø-avisen Østhavet informerte sine lesere i en nettartikkel tidligere denne måneden at avisen ikke har kunnet drive som normalt siden konstituert daglig leder sa opp tidligere i sommer. 

Østhavet har per dags dato heller ingen styreleder eller registrert styre.

De siste månedene har han vært den eneste ansatte i avisen, men skriver at han verken kan publisere saker, motta lønn eller betale regninger på grunn av den dårlige økonomien.

Hva eierne vil med avisa videre, er det vanskelig få klarhet i, mener Jørgensen. Østhavet har per i dag Vardø kommune og Sør-Varanger Avis (Amedia) som største aksjonærer.

Inkassovarsel

Uten daglig leder er det vanskelig for Jørgensen å utføre den daglige driften på kontoret. Dermed stopper mye opp. Han får ikke betalt regningene for programvare, nett, strøm eller telefon.

– Programvare sluttet å fungere på grunn av manglende betaling og stengevarsel for strøm har kommet, for å nevne noe, sier han og videre:

– Regningene forfaller og går til inkasso. Vårt eksterne regnskapskontor nekter å utbetale lønn fordi de mener de ikke har en «formell aktør» å forholde seg til. Å være redaktør er tydeligvis ikke nok til å ansees som en formell aktør i en avis, sier han.

Styreleder trakk seg

Det ble valgt et styre til avisen av en generalforsamling for litt siden, opplyser Jørgensen. Men styret ble aldri registrert i Brønnøysund-registeret, uten at redaktøren vet hvorfor. Styremedlemmene har nå trukket seg. 

Tidligere styreleder var midlertidig etter valget, men trakk seg av personlige grunner, ifølge Jørgensen. Det ble aldri valgt inn en ny.

Avisen iFinnmark har tidligere intervjuet kommunedirektøren i Vardø om innsats for å redde avisen. Ifølge Jørgensen er det kommunedirektøren som har representert eierne av avisen. 

– Ikke mer å meddele

Journalisten har snakket med kommunedirektør Hallgeir Sørnes, som henviser videre til formannskapet og ordføreren i Vardø, Ørjan Jensen. Jensen opplyser på sin side at han alltid har vært inhabil i denne saken og dermed ikke kan uttale seg. Firmaet han eier på siden av ordførerjobben er nemlig regnskapsføreren til Østhavet. 

Ifølge Jensen har formannskapet i Vardø hatt noen møter om avisens fremtid og delegert oppgaver til kommunedirektør. Når vi ringer Sørnes på nytt, insisterer han på at han ikke kan besvare spørsmålene og ber oss ringe varaordføreren Christine Nilssen. Heller ikke hun har noe informasjon. 

Journalisten har også kontaktet styreleder i Sør-Varanger Avis og regiondirektør for Nord-Norge i Amedia, Renate Slettli Nymo.

– Vi har ikke noe mer å meddele på nåværende tidspunkt. Vi får heller komme tilbake når vi har mer oversikt over situasjonen, skriver hun til Journalisten på sms. 

 – Tragisk situasjon

Redaktøren i Østhavet mener situasjonen er uholdbar og tragisk både for abonnentene, kundene og småaksjonærer. Han har kontaktet Norsk Journalistlag, som er på saken.

Han opplever det som om eierne ønsker å la avisa gå konkurs, sier han.

Selv var han på vei ut døra før sommeren.

– Jeg har brukt ferien til forhandlinger, og når alt så ut til å få en løsning, så trakk eierne tilbudet om sluttpakke. De skyldte på at det ikke fantes et styre som kunne underskrive avtalen. Etter det har det vært stille. 

Powered by Labrador CMS