Tegninger av Morten Mørland. (Galleri i bunne av saken)

Norsk avistegner fikk britisk pris

Morten Mørland (30) er kåret til årets politiske tegner i Storbritannia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Cartoon Art Trust, som arbeider for å bevare britisk tegneserie- og avistegnerkunst og driver Cartoon Museum i London, delte i forgårs ut åtte priser. En av de mest prestisjetunge, «Political Cartoonist of the Year», eller «The Saatchi Political Award» som den formelt heter, gikk til norske Morten Mørland som tegner for The Times. Prisen er ikke for noen enkelttegning, men for et helt års produksjon.

– Det er veldig mange dyktige avistegnere her. Da er det veldig morsomt og trivelig å klare å vinne. Selv om det nesten er litt urettferdig, sier en glad, men ydmyk Mørland.

– Å, hvorfor urettferdig?

– Jeg mener, det er ikke slik at jeg er best i år. Men jeg har fått en anerkjennelse. En del av det jeg har gjort er blitt merke til. Man må nok se sånn på det. For mange tegnere leverer utrolig høy kvalitet. Da blir det litt rart å få en pris som overgår det.

Status

Mørland vant en tilsvarende pris i fjor også. Men da var det en annen organisasjon, Political Cartoonist Society, som sto bak.

– Men prisen jeg fikk nå henger høyere blant de fleste avistegnere. For her er det fagfolk som har bedømt kvaliteten. Det gir status i bransjen.

Mørland fikk en flaske sjampanje og et diplom. Æren er viktigst. Men han forteller om en høytidelig seremoni i Mall Galleries.

– Det var en pen middag med smoking. Cartoon Art Trust kombinerer prisutdelingen med pengeinnsamling. Derfor var forsamlingen en morsom og litt rar blanding av tegnere fra de største avisene, rikfolk og kjendiser, sier Mørland.

Flaks

Morten Mørland er fra Tromøya utenfor Arendal. Han har vært fast politisk satiretegner i den britiske avisa The Times siden 2002. Før han kom England hadde han tegnet for Agderposten ved siden av studiene.

Han har tidligere hevdet at det var griseflaks som gjorde at han ble profesjonell tegner i England. Forklaringen er at han studerte grafisk design i landet. Mens Mørland holdt på med en hovedoppgave fikk han en intervjuavtale med avistegneren Peter Brookes i The Times. Brookes ville gjerne se karikaturene til Mørland, og resten er historie.

Powered by Labrador CMS