Marvin Halleraker kåres til Årets avistegner for si tolking av da fiskeriminister Per Sandberg (Frp) måtte gå av i august 2018. Tegning: Marvin Halleraker

Marvin Halleraker er Årets avistegner

– Viser hvordan tegninga kan ta en sak på kornet, skriver juryen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Marvin Halleraker kåres til Årets avistegner for si tolking av da fiskeriminister Per Sandberg (Frp) måtte gå av i august 2018. Tegninga stod på trykk i Aftenposten 18. august 2018.

Prisen ble delt ut under festmiddagen til Norsk Journalistlags landsmøte onsdag, av juryleder Terje Eidsvåg.

– I år har det vært flere gode kandidater enn tidligere år, så derfor ønsker vi å hedre flere, sa jurylederen fra scena.

Den deles ut hvert andre år og skal synliggjøre tegninga som et eget journalistisk uttrykk i trykte medier og på nett. Prisen er på 30.000 kroner.

– Det er jo sånn for oss avistegnere at vi faller litt mellom to stoler, så jeg tror egentlig jeg vil takke Norsk Journalistlag, MBL og Norsk Redaktørforening, på vegne av alle avistegnere, sa Eidsvåg fra scena.

Årets jury har bestått av Terje Eidsvåg (Adresseavisen, juryleder, NJs representant), Eirik Hoff Lysholm (Dagsavisen, MBLs representant), Bianca Bøge (Avistegnernes Hus, avistegnernes representant), og Sarah Sørheim (Aftenposten, Norsk Redaktørforenings representant).

Avistegner Marvin Halleraker mottok prisen Årets avistegner. Foto: Kristine Lindebø

– Setter på spissen

Juryen skriv følgende i sin begrunnelse for hvorfor Halleraker får prisen, ifølge ei pressemelding fra Norsk Journalistlag:

«Avistegning har blitt en bredere sjanger enn kanskje noen gang, fra illustrasjoner til karikaturer og skarpe kommentarer. Årets mange innsendte kandidater gir et talende bilde både av tidsånd og noen av de største og viktigste sakene i medieårene de representerer.

Prisen for årets avistegning går til en kommentar- og karikaturtegning som viser hvordan avistegningen på unikt vis kan ta en sak på kornet og sette den på spissen. Både i teknikk og innhold er årets avistegning et eksempel på hvor uforlignelig resultatet kan bli når en av landets beste og ledende avistegnere gir oss sin tolkning av en aktuell sak fra nyhetsbildet. Det har etter hvert vært mange statsråder som har måttet gå i perioden, men ingen har vært bedre fanget i strek enn Marvin Hallerakers tegning av da fiskeriminister Per Sandberg måtte gå av i august 2018, tegnet for Aftenposten.»

Utstilling i forbindelse med kåring av Årets avistegner på NJs landsmøte. Foto: Kristine Lindebø

Hederlig omtale

Juryen gir også hederlig omtale til tegnerne Siri Dokken og Andreas Brekke.

Siri Dokken får hederlig omtale for sin tolking av metoo-kampanjen, en av de største nyheitssakene i både 2017 og 2018. Tegninga stod på trykk i Dagsavisen 13. januar 2018.

Juryen skriver:

Tegning: Siri Dokken

«En av de største sakene i nyhets- og derfor også tegneårene 2017 og 2018 er metoo-kampanjen. Blant mange gode tegninger om dette temaet var det en som skilte seg klart ut. Tilsynelatende enkelt, men overrumplende og med kombinasjonen av raffinement og frekkhet som ofte preger de beste avistegningene. Etter-metoo-tegningen til Siri Dokken i Dagsavisen er en tegning som vil bli stående og viser avistegning av internasjonalt format. Hederlig omtale går til Siri Dokken, Dagsavisen.»

Andreas Brekke får hederlig omtale for tegninga Hatytringer, som stod på trykk i Aftenposten Junior 2. oktober 2018.

Juryen skriver:

Tegning: Andreas Brekke

«Digitale hatmeldinger blant barn og ungdom er et tema som jevnlig har vært i nyhetsbildet de siste årene. Aftenposten Junior har illustrert temaet svært godt i form av en tegning som har blitt mye delt på sosiale medier. En røff tegning med flere lag som går rett i magen på barn som voksne. Hederlig omtale går til Andreas Brekke, Aftenposten Junior.»

Nesten 100 tegninger

Det er Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening som står bak prisen.

Tegninger som ble publisert i 2017 og 2018 kunne delta i konkurransen, og hver tegner kunne sende inn inntil tre bidrag hver. Det kom inn 96 bidrag fra 37 tegnere, ifølge pressemeldinga fra NJ.

Powered by Labrador CMS