Sagat, her ved ansvarlig redaktør Geir Wulff, får 14,6 millioner kroner i støtte fra Medietilsynet.

Har fordelt 36,6 millioner i støtte til samiske aviser

To nye søkere får avslag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De fire avisene Ávvir, Ságat, Snåsningen og Lokalavisa NordSalten får til sammen 36,6 millioner kroner i støtte i 2021, skriver Medietilsynet i en pressemelding.

– Støtten bidrar til å gjøre de samiske skriftspråkene mer synlige. Disse avisene spiller en viktig rolle for den samiske språkutviklingen, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør i juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

Dagsavisene Ávvir og Ságat får henholdsvis 19,8 millioner kroner og 14,6 millioner kroner i støtte. Ávvir kommer ut på nordsamisk, mens Ságat i hovedsak skriver på bokmål.

Begge avisene har den samiske befolkningen som hovedmålgruppe.

Snåsningen får 663.704 kroner for innstikk på sørsamisk, mens NordSalten får 765.812 kroner for innstikk på lulesamisk.

– Det er en etablert politikk og forvaltningspraksis som tilsier at aviser kan regnes som samiske og få tilskudd etter ordningen, selv om de skriver på norsk. Dette er blant annet begrunnet med at store deler av den samiske befolkningen ikke kan lese samisk, sier Sekkelsten.

Det er to nye søkere i år: Kronstadposten og Lokalavisa NordSalten. Begge får avslag på sine søknader. Førstnevnte fikk avslag fordi støtteordningen ikke gir støtte til nordsamiske avissider. Sistnevnte får avslag fordi Medietilsynets vurdering er at avisen ikke har den samiske befolkningen som hovedmålgruppe.

Powered by Labrador CMS