Aleksandr Lukasjenkos regime fortsetter å slå ned på uavhengige journalister og medier.

Hviterussiske myndigheter prøver å tvangsoppløse landets uavhengige journalistforening

Justisdepartementet har tatt ut sak i høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

The European Federation of Journalists (EFJ) melder at det hviterussiske justisdepartementet har gått til det skrittet å ta ut en sak mot den uavhengige hviterussiske journalistforeningen (BAJ) i landets høyesterett. Hvis justisdepartementet får det som det vil, vil journalistforbundet bli oppløst.

Lånekontrakter

BAJ blir beskyldt for å bryte lovgivningen om foreninger. Justisdepartementet hevder at det mistenker uregelmessigheter i leiekontrakter knyttet til BAJs regionale avdelinger. Hvis justisdepartementets spørsmål om disse ikke besvares løpet av få dager, kan BAJ bli oppløst ved en rettslig avgjørelse i høyesterett.

I realiteten har ikke BAJ noen mulighet til å fremvise dokumentene som er etterspurt av justisdepartementet, da deres lokaler ble lukket av innenriksdepartementet 14. juli.

EFJs president Mogens Blicher Bjerregård er ikke nådig i beskrivelsen av hendelsene.

– Dette er et bakholdsangrep! BAJ er i ferd med å gå i en felle. Justisdepartementet krever dokumenter fra BAJ, selv om organisasjonen ikke lenger har tilgang til lokalene sine. Lukasjenko-regimet har organisert den irregulære situasjonen som vil gi den påskuddet til å oppløse organisasjonen. Vi ber om at det internasjonale samfunnet må reagere, sier han til EFJs nettside.

Svært alvorlig

EFJs generalsekretær Ricardo Gutiérrez legger til:

– Det som skjer i Hviterussland er veldig alvorlig.

Han ber alle EFJs medlemsorganisasjoner om å ta saken opp med sine myndigheter.

– Vi kan ikke stå på sidelinjen og se på oppløsningen av den eneste profesjonelle organisasjonen som forsvarer etisk og fri og uavhengig journalistikk i Hviterussland.

BAJ er den eneste uavhengige representative organisasjonen for journalister i landet. Den har 1200 medlemmer og er fullverdig medlem av EFJ.

Powered by Labrador CMS