Aleksandr Lukasjenko (til høyre) gjør det stadig vanskeligere å være journalist i Hviterussland. Her med Russlands daværende president Dimitrij Medvedev.

Hviterussisk journalist siktet for forræderi mot staten

Risikerer opptil 15 år i fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den hviterussiske journalisten Andrej Aleksandrov ble i følge sin advokat Anton Gasjinskij «sjokkert» over anklagene og erklærte seg ikke skyldig.

Det melder BelaPAN, Hviterusslands svar på NTB. Ifølge nyhetsbyåret risikerer Aleksandrov opptil 15 års fengsel.

Aleksandrov er siktet for brudd på Hviterusslands straffelov artikkel 356, om utlevering av statshemmeligheter. Fra før er han siktet for brudd på straffelovens artikkel 342, om deltakelse i handlinger som bryter med offentlig orden.

Den maksimale varetektsperioden i henhold til denne artikkelen er seks måneder, men Aleksandrov ble dømt til tre år. Varetektsfristen utløper 12. juli, og Aleksandrov skulle frigjøres. Mest sannsynlig vil journalisten fortsatt holdes i varetekt i forbindelse med den nye siktelsen, sa advokat Gasjinskij til BelaPAN.

Aleksandrov og kjæresten Irina Zlobina ble arrestert henholdsvis 12. januar og 14. januar. Som en del av etterforskningen av saken til Aleksandrov, ble det utført et søk på kontoret til BelaPAN, hvor Aleksandrov var visedirektør i 2014-2018.

«Det er fastslått at Aleksandrov og Zlobina har finansiert personer som deltok i opptøyer og andre protestaksjoner i Minsk siden august 2020, blant annet ved å betale bøter,» sa viseministeren for utenriksministeren, Gennady Kazakevitsj, til BelaPAN etter arrestasjonen.

Ifølge ham betalte Aleksandrov og Zlobina fra 22. august til 9. november 2020 mer enn 250 bøter for forskjellige personer. Midlene til disse formålene ble levert av en privat stiftelse.

Powered by Labrador CMS