Kutt:

Montasje: Birgit Dannenberg

Bare en bok i uka

VG kutter bokanmeldelser, men beholder anmelderne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I går ble det kjent at det blir langt mellom bokanmeldelsene i VG framover. Bok 365 forteller at profilerte anmeldere som Ingvar Ambjørnsen, Tom Egeland, Sindre Hovdenakk, May Grethe Lerum og Knut Faldbakken ikke lenger blir å lese i avisa, bortsett fra i helt spesielle tilfeller. Og på sosiale medier ble det meldt at VG hadde sagt opp avtalen med samtlige litteraturanmeldere.

- Det er helt feil, sier leder for Rampelys, Øystein Milli.

- Vi skal redusere antall anmeldelser, og det var det fair å orientere anmelderne om. Men alle er tilbudt å være med videre, og ingen har sagt at de ikke vil det. Våre kjente og dyktige anmeldere, som vi er veldig fornøyd med, blir fortsatt å se i VG.

Årsak

Milli sier bakgrunnen for beslutningen er at VG som alle andre medier må vurdere ressursbruken. Dermed ble bokanmeldelsene nedprioritert.

- Men det er viktig å legge til at vi kommer til å satse betydelig på bokstoff også framover. Lørdagsavisen får heretter  tre faste boksider pluss at vi dekker nyheter fra litteraturfeltet og bokbransjen fortløpende på andre dager. Slik vi for eksempel gjorde med Wesenlund-biografien, sier Milli som peker på at også saker på historiesidene ofte bygger på bøker.

I tillegg jobber de stadig med å utvikle nye digitale grep for bok og litteraturstoffet, forteller Milli.

- Vi har allerede lansert ebok, som gjør det mulig for folk å lese et eller to kapitler, og få en smakebit av nye bøker.

Færre

- Men det blir færre anmeldelser. Hva betyr det konkret?

- Det betyr at vi kommer til å ha en ukentlig anmeldelse, ukas bok. I dag har vi 3-5 anmeldelser i uka.

- Det er synd for lesere og forfattere at bokstoffet reduseres?

- Ja, det er det. Men vi har altså ambisjoner om å være nyhetsledende på bokstoffet og dekke det grundig og godt.

Forfatter og anmelder Tom Egeland sier til Bok365 at det er leit for både VGs lesere og ikke minst forfatterne, som ikke får bøkene sine anmeldt i avisa. Fra før er det altfor få bøker som anmeldes, påpeker han. Kollega Ingvar Ambjørnsen er også skuffet, men ikke overrasket. Han sier tradisjonelle bokanmeldelser i avisene er på vikende front over hele linja.

 

 

Powered by Labrador CMS