Styrelder Arne Egil Tønset (venstre) og styremedlem Amund Trellevik i Barens Press Norge. Foto: Thomas Nilsen/Barents Observer

Vil bryte ned grensene

Men årets årsmøte i Barents Press er litt utenom det vanlige.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I morgen bankes det tjuende årsmøte i nettverket Barents Press i gang. 150 journalister fra Russland, Finland, Sverige og Norge møtes i Kirkenes for å diskutere journalistikkens tilstand.

Og ifølge styremedlem Amund Trellevik har årets møte rekorddeltagelse, til tross for at et russisk delegat er nektet utreise og et annet er nektet innreise.

Absurd

– Det har aldri skjedd tidligere. At en russisk journalist som er invitert til konferanse nektes innreise til Norge er absurd, sier Trellevik.

Trellevik viser til Dmitri Kiseljov som er nektet innreise til Norge som følge av EUs og Norges sanksjoner mot Russland. NTB skriver at Kiseljov er kontroversiell fordi han har et syn som ikke passer i den vestlige verdens oppfatning av hvordan demokrati bør fungere.

Den andre som ikke kommer en blogger fra Murmansk som er systemkritisk og under etterforskning for ekstremisme som følge av sine ytringer. Derfor får han ikke forlate Russland.

Iskaldt

Trellevik sier at det lar seg vanskelig gjøre å rosemale situasjonen. Den er veldig vanskelig, med kalde fronter.

– Ideen bak Barents Press-nettverket er å gjøre enklere for journalister å samarbeide på tvers av grensene. Vi mener sanksjonene EU har innført ikke er veien å gå. Vi håper at møtet vil bidra til og enda bedre samarbeid over grensene.

Programmet tar blant annet for seg pressens vilkår i regionen, grensespørsmål og miljø. Årsmøtet begynte fredag morgen og avsluttes lørdag ettermiddag.

Powered by Labrador CMS