– Det finnes eksempler på henvendelser som virker planlagte, gjerne med ekstern hjelp, og kan minne om, hvis jeg skal ta det langt, drittpakker, sier Skup-juryleder Lars Helle.

Skup 2023

Bekrefter: Skup mottar «drittpakker» om nominerte prosjekter

– Lar oss ikke påvirke, sier juryleder.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Styret ser en økning i antall henvendelser fra personer som er omtalt i de innsendte metoderapportene. SKUP har i denne perioden blitt kontaktet av flere som forsøker å påvirke juryens arbeid.»

Denne setningen er å finne i Skup-styrets beretning for 2022.

Både Skup-styret og Skup-juryen har blitt kontaktet av flere som forsøker å påvirke juryens arbeid. Det bekrefter leder for Skup, Nina Selbo Torset, til Journalisten.

– Vi registrerer at det er en økning. Vi får en del henvendelser fra folk som er omtalt i rapportene som ønsker å komme i kontakt med juryen, forteller hun.

– Minner om organiserte aksjoner

Juryleder Lars Helle forteller at de ikke lar seg påvirke i arbeidet med å finne årets Skup. Han bekrefter også den økte pågangen av mer eller mindre velkjente metoder.

– Noen klager sakene inn til PFU, men det finnes andre litt mer sofistikerte metoder, som etter min mening minner om organiserte aksjoner, forteller Helle til Journalisten.

Han ønsker ikke å gå i detalj, men legger til:

– Det finnes eksempler på henvendelser som virker planlagte, gjerne med ekstern hjelp, og kan minne om, hvis jeg skal ta det langt, drittpakker.

Skup-juryen har overlagt styret å håndtere dette, og Helle presiserer at juryen har fått drive arbeidet i fred og ro.

– Skup-prisen blir lagt merke til, og det er en del av de som er omtalt i noen av de innsendte arbeidene som misliker at disse arbeidene blir sendt inn og nominert til Skup-pris.

Styreleder i Skup, Nina Selbo Torset, bekrefter at det har vært en økning i henvendelser fra folk som ønsker å påvirke Skup-juryens arbeid.

– Ønsker ikke sakene vel

– Hva gjør dere når dere får en sånn henvendelse?

– Vi henviser til styret, og lar dem håndtere det. Det synes jeg de har gjort på en fin måte, blant annet med å gjøre oppmerksom på det i årsrapporten, det synes jeg er en fin markering. De viser at vi har registrert henvendelser som de oppfatter som folk som ikke ønsker disse sakene vel, sier Helle.

Han legger til:

– Dette er folk som føler seg dårlig behandlet, eller ikke liker å bli omtalt i sakene. De vil gjøre det de kan for å sverte det arbeidet som er lagt ned, og ønsker ikke å se at det blir gitt pris til de som har skrevet sakene.

– Er det overraskende?

– Ja, dette hadde jeg ikke sett for meg. Ellers har jeg det ikke med å bli overrasket i dagens samfunn.

Skup-konferansen avholdes i Tønsberg fra fredag 21. april, og Skup-juryen deler ut årets pris og diplomer lørdag kveld.

Powered by Labrador CMS