Skup-juryleder Lars Helle sier at PFU-klager, og -fellelser, ikke automatisk diskvalifiserer fra Skup-heder.
Skup-juryleder Lars Helle sier at PFU-klager, og -fellelser, ikke automatisk diskvalifiserer fra Skup-heder.

Skup 2023

NRK Brennpunkt dobbelfelt i PFU: Kan likevel vinne Skup-prisen

– Blir et skjønnsspørsmål, sier juryleder.

Publisert

– At noen er klaget inn til PFU, eller til og med felt, betyr ikke nødvendigvis at de ikke kan være kandidater til heder og ære i Skup-sammenheng. Det blir et skjønnsspørsmål, blant annet om typen fellelse og hvor grundig redaksjonen har vurdert det etiske, sier Lars Helle til Journalisten.

Den påtroppende politiske redaktøren i Dagbladet er også leder for Skup-juryen, som om en drøy uke deler ut den prestisjefulle graveprisen under Skup-konferansen.

NRK dobbelfelt

I år har juryen en kandidat på lista som etter innsending har blitt felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for to brudd på den presseetiske Vær varsom-plakaten:

NRK Brennpunkt-dokumentaren «Massasjesalongene» ble i forrige PFU-møte i mars felt for brudd på punkt 4.1 om saklighet og omtanke, og 4.7 om identifisering.

Utvalget reagerte på NRKs «offensive bildebruk, og hvordan redaksjonen har eksponert kvinner som jobber med sexsalg, eller anklages for å gjøre det», og mente eksponering av navn og fasade på massasjesalonger utgjorde en indirekte identifisering og potensiell stor belastning for de to salongeierne.

– Må foreta egne vurderinger

Men dokumentaren kan fremdeles vinne presse-Norges kanskje mest høythengende utmerkelse, bekrefter juryleder Helle.

Han viser til de offentliggjorte kriteriene for prisen, der det heter at «arbeidet er utført i samsvar med Vær Varsom-plakatens regler. At spørsmål som berøres av disse er gjennomdrøftet i redaksjonen. Etiske veivalg bør forklares i2 metoderapporten.»

– Juryen må foreta egne vurderinger, ikke nødvendigvis etter så ulike standarder enn PFU, men vi må for eksempel se på om redaksjonen har vurdert etikken godt og likevel landet på den andre siden enn PFU. Vi vet også at det er mange utenfor mediene som er interessert i Skup-kandidater og kan bruke ulike metoder for å svekke dem. Da kan PFU-klage være et verktøy.

Holder foredrag på Skup

Jurylederen opplyser at juryen i hovedsak hadde avsluttet sitt arbeid før PFU behandlet saken mot NRK bak lukkede dører 29. mars.

– Men vi har dialog omtrent fram til diplomene trykkes, legger Helle til.

Han påpeker at NRK selv opplyser om PFU-klagen fra Kirkens Bymisjon i metoderapporten de sendte inn til Skup.

Skup-konferansen går av stabelen fra fredag 21. april i Tønsberg. I løpet av konferansen skal også teamet bak NRK-dokumentaren og artiklene fortelle om metoden de har brukt i arbeidet.

Powered by Labrador CMS