Politisk kvarter, ledet av Håvard Grønli, tok opp forholdet mellom Rødt og Steigan.no tirsdag.

Steigan.no forventer beklagelse fra kringkastingssjefen etter Politisk kvarter-sending

– Var ikke slik vi ønsket at debatten skulle gå, sier Kyrre Nakkim.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en tekst på Steigan.no ber redaksjonen om at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kommer med en beklagelse. Årsaken til at Steigan krever en beklagelse er tirsdagens sending av Politisk kvarter.

Temaet under sendingen var hvorvidt det går an å kombinere tillitsverv i partiet Rødt med å være engasjert i Steigan.no. Mange medlemmer i Rødt har kritisert nettsiden og andre Rødt-medlemmers tilknytning til Steigan.no.

Samme dag som sendingen trakk Per-Gunnar Skotåm seg fra landsstyret. Han er både styreleder og medeier i Steigan.no sitt eierselskap Mot Dag AS, der Pål Steigan er majoritetseier.

– Tvilsomme påstander

Ifølge Steigan-redaksjonen fikk deres motstandere boltre seg fritt med tvilsomme påstander under sendingen tirsdag morgen.

«NRK brukte hele morgensendinga på Politisk kvarter 19. april 2022 til å angripe steigan.no», heter det i teksten.

Redaksjonen mener NRK både har brutt god folkeskikk og etablert presseskikk. Nå krever de en beklagelse fra Thor Gjermund Eriksen samt at Steigan får mulighet til å svare, fortrinnsvis i Politisk kvarter.

  • NRKs sjef for økonomi- og politikkredaksjonen beklager retningen debatten tok, og sier NRK vurderer å invitere Pål Steigan til debatt. Les tilsvar lengre ned i saken.

«Imperialistpropaganda »

Under tirsdagens sending ble redaktør Pål Steigan nevnt kort av programleder Håvard Grønli. Rødt-medlem og Steigan-kritiker Ronny Kjelsberg beskrev nettstedet som «konspirasjonsteoretisk », som en spreder av russisk «imperialistpropaganda», og at det nesten ikke finnes grenser for hva som kommer på trykk hos Steigan.

Grønli presiserte da at Pål Steigan ikke var invitert til Politisk kvarter fordi hovedtemaet for sendingen var forholdet til partiet Rødt og engasjement i nettstedet. Under sendingen ble det også lest opp et tilsvar fra styreleder i Mot Dag AS, Per Gunnar Skotåm.

Også Rødts partisekretær Benedikte Pryneid Hansen kritiserte stoffet som publiseres på Steigan.no.

– Det er utstrakt konspirasjonstenkning. Det har vært en oppbygging av vaksinemotstand og omtalen av pandemien har vært uvitenskapelig, for å si det pent, sa hun under sendingen.

Hansen sa også at nettstedet fremmer det motsatte av Rødts demokratiske prosjekt, og at de heller ikke tolererer rasisme og transfobi, som hun mener figurerer på Steigan.no

– Videreformidling av russisk krigspropaganda var kanskje dråpen for mange av oss, fortalte Hansen.

– Beklager at det skjedde

Sjef for økonomi- og politikkredaksjonen, Kyrre Nakkim, sier til Journalisten at målet med sendingen tirsdag var å belyse Rødt-medlemmers forhold til Mot Dag.

– Det har vært gjenstand for offentlig debatt, og det handlet ikke om Steigan.no. Deltakerne fikk klar beskjed om at vi skulle diskutere Rødt og tilknytning til nettsiden, ikke Pål Steigan, sier Nakkim.

Likevel var det karakteristikker i starten av sendingen som gjorde at NRK tilbød tilsvar til Pål Steigan da nettsaken kom etter sending.

– Vi så at det var noen som karakteriserte Pål Steigan og Steigan.no noe mer enn det debatten la opp til. Grønli avbrøt og ga beskjed om det under sendingen, i tillegg til at vi hentet tilsvar fra styreleder i Mot Dag som ble lest opp.

– Hva tenker du om kravet om å komme på Politisk kvarter?

– Vi vurderer å ha en debatt med Pål Steigan. Men da vil det ikke handle om Steigan og Rødt, men om Steigan.no sin journalistikk og om hvorvidt det er russisk propaganda. Det er en sak som har stått på blokka lenge hos både Politisk kvarter og Dagsnytt 18, sier Nakkim.

– Hva tenker du om at Steigan ønsker en beklagelse fra NRK?

– At noen ved ett tilfelle nevnte Pål Steigan beklager vi at skjedde. Det påpekte vi under sending. Det var ikke slik vi ønsket at debatten skulle gå og vi gjorde lytteren oppmerksom på det, avslutter Nakkim.

Powered by Labrador CMS