Erik H. Sønstelie, ansvarlig redaktør i Oppland Arbeiderblad, er utvalgsleder for 4.9-utvalget.
Erik H. Sønstelie, ansvarlig redaktør i Oppland Arbeiderblad, er utvalgsleder for 4.9-utvalget.

Ber alle norske journalister svare om selvmords-arbeid

Sender ut stor undersøkelse før konferanse om Vær varsom-punkt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror dette er noe mange kjenner på i sitt daglige virke. Når man sitter på desken en kveld, blålysene går og telefonene ringer, og det kommer signaler om at en sak gjelder selvmord, hva gjør man egentlig da, spør Erik Sønstelie.

Utvalget han leder, som skal vurdere mulig revisjon av Vær Varsom-plakatens punkt 4.9 om medienes omtale av selvmord og selvmordsforsøk, sender torsdag denne uka ut en stor undersøkelse.

Alle redaktører og journalister i Norge, organisert via Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag, skal få anledning til å svare på spørsmål om hvordan de opplever å arbeide med selvmord-problematikk, hvordan de vurderer 4.9 i VVP og om hvilke innspill de mener er viktig for utvalget å ta med seg.

I neste uke, mandag 23. og tirsdag 24. januar, arrangerer utvalget også åpen innspillskonferanse på Pressens hus i Oslo. Der skal nær 20 ulike fagrepresentanter spille inn sine synspunkter.

– Bredere bilde

Selvmordspunktet i Vær varsom-plakaten har blitt revidert flere ganger siden første plakat ble nedfelt i 1936, og de siste årene har punktet blitt gjenstand for ny diskusjon.

– Vi vet at sterke stemmer i vårt fagfelt har ment at punktet skal endres, det har også vært bakgrunnen for at presseforbundet satte ned utvalget for å se på behov for justeringer. Samtidig vet vi også at fagmiljøer rundt berørte av selvmord som frykter endringer av punktet, sier Sønstelie.

– Nå sender vi ut undersøkelsen for å skaffe et bredere bilde av hva journalister og redaktører faktisk mener. Ved å gå bredt ut til ulike fagmiljøer håper vi også å få vite mer om hva de mener, og hva forskningen sier. Vi ser fram til en maratonøkt der vi virkelig får satt pressens selvmordsomtale under lupen i neste uke, sier utvalgslederen.

Arbeidet skal føre frem til at utvalget leverer et forslag til Norsk Presseforbund mot sommeren.

Flere møter

Norsk Presseforbund har for tiden to utvalg som vurderer Vær varsom-revisjon; Parallelt med 4.9-arbeidet jobber et annet utvalg med å se på ekstern finansiering av journalistikken, som nevnes i Vær varsom-plakatens kapittel 2 og spesielt i «sponsepunktet» 2.8.

2.8-utvalget holdt sitt eget innspillsmøte på Pressens hus denne uka, onsdag 18. januar.

Direkte videostrøm fra neste ukes innspillskonferanse kan følges på Norsk Presseforbunds nettsider eller hos Journalisten.no.

Powered by Labrador CMS