Hovedprisen gikk til Dagens Næringsliv for «Equinor-skandalen i USA». Fra venstre: Frode Frøyland, Lars Backe Madsen, Morten Ånestad og Gry Egenes.
Hovedprisen gikk til Dagens Næringsliv for «Equinor-skandalen i USA». Fra venstre: Frode Frøyland, Lars Backe Madsen, Morten Ånestad og Gry Egenes.

Dagens Næringsliv vinner Skup-prisen for Equinor-skandalen

Avslørte ukultur og ukontrollert pengebruk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årets digitale Skup-konferanse ble avsluttet med digital utdelingen av Skup-pris og diplomer. Og hovedprisen gikk til Dagens Næringsliv for «Equinor-skandalen i USA».

Juryleder Bernt Olufsen delte prisen ut over videolink.

– Jaaa, dette er riktig så fint. Vi har tårer i øynene, sa Morten Ånestad og Lars Backe Madsen da de mottok prisen.

– Vi har vunnet Skup-prisen og vi føler at det er fortjent. Det var mange gode saker som var sendt inn i år og mange gode metoderapporter, men vi må være såpass ubeskjedne å si at vi synes dette er fortjent, sier Madsen til Journalisten litt senere på kvelden.

Journalistene som jobbet med DNs vinnersak var Morten Ånestad, Lars Backe Madsen, Marie Melgård og Terje Erikstad

– Med sine detaljerte og oppsiktsvekkende avsløringer om Equinors USA-satsing, vil selskapets omdømme for all ettertid blande seg med famøse bilder av overprisede kalkuner og blinkende røde regnskapstall, sa juryleder Olufsen da han delte ut prisen.

Les hele juryens begrunnelse her:

«Historien om da Statoils første sjef, Arve Johnsen, kom til Stavanger i desember 1972 er velkjent. Johnsen la seg til å sove på kontorgulvet, i soveposen og med frakken over seg, alt for å spare bedriften for hotellutgifter.

Nesten 50 år senere er det få spor etter denne nøysomheten. Med et ualminnelig bredt spekter av metoder har årets SKUP-prisvinner systematisk plukket fra hverandre historien om den norske industrigiganten. Statoil, nå Equinor, ble ikke en Askeladden som dro ut i verden og skapte nye oljeeventyr. Da selskapet kom til Texas oppførte sjefer seg som cowboyer og ødslet bort penger. Faktisk over 200 milliarder kroner. Et tall som riktignok ble ført opp i en fotnote på side 288 i årsrapporten, men som DNs journalister kom frem til etter å ha saumfart nær all tilgjengelig offentlig informasjon om selskapet i inn- og utland, etter å ha dechiffrert hemmelige internrevisjonsrapporter, drevet avansert regnskapsanalyse for å beregne de reelle tapene og ikke minst gjennom en nennsom og tillitvekkende behandling av kilder som hadde alt å tape.

Med sine detaljerte og oppsiktsvekkende avsløringer om Equinors USA-satsing, vil selskapets omdømme for all ettertid blande seg med famøse bilder av overprisede kalkuner og blinkende røde regnskapstall»

Juryen har bestått av Bernt Olufsen (leder), Vibeke Haug (NRK), Kristine Holmelid (SUJO), Niklas Lysvåg (TV 2), Janne Birgitte Prestvold (Fædrelandsvennen), Geir Terje Ruud (NTB) og Sun Heidi Sæbø (Morgenbladet).

Powered by Labrador CMS