MDG og SV-politikere vil ha kommunestyret i Tromsø med på en uttalelse hvor de henstiller mediene om å gjennomgå egne etiske regler.

Tromsø-politikere reagerer på medienes bruk av bilder. Vil ha kommunestyret med på uttalelse

Protesterer mot «uetisk deling av medieinnhold».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

OPPDATERING: To to politikerne har i ettertid trukket forslag, skriver iTromsø. I kommentar i sammen avis, blir forslaget omtalt som «Politisk amatørskap på aller laveste nivå».

***

To Tromsø-politikere, fra henholdsvis MDG og SV, ber det lokale kommunestyret om å vedta en uttalelse hvor det henstiller mediene om ikke å publisere enkelte bilder og videoer, skriver iTromsø.

I forslaget til uttalelse, som bærer tittelen «Uetisk deling av medieinnhold», skriver Sofie Stranger (MDG) og Gunhild Johansen (SV):

«Den siste tiden har vi sett flere eksempler på svært uheldig bildedeling av mediehus, både lokalt i Tromsø, og nasjonalt.»

Bislett og bilulykke

De to viser både til videoer fra knivdramaet på Bislett i høst og bilder publisert av lokale medier fra en dødsulykke i Tromsø tidligere i år.

«Vi reagerer sterkt på denne delingen av bilder og videoer av personer i svært sårbare situasjoner», heter det i forslaget.

Videre står det:

«Vi oppfordrer mediehusene til å gjennomgå egne etiske regler, og håper vi unngår slike publiseringer fremover. Man bør være spesielt varsom når personer med psykiske utfordringer er involvert og når hendelser medfører død.»

Utdragene er hentet fra iTromsøs omtale av forslaget.

I kommunestyret i Tromsø har SV, MDG, Sp og Ap flertall. I sistnevnte parti møter forslaget til uttalelse motstand.

– Advarer sterkt

– Jeg vil advare sterkt mot at kommunestyret overhodet behandler en slik uttalelse, fordi det utfordrer prinsipper som dreier seg om demokrati, ytringsfrihet og pressefrihet, skriver Ap-politiker Jarle Heitmann i et innlegg på egen blogg.

Også dette gjengitt av iTromsø.

Han trekker videre linjene til autoritære regimer.

– For å sette det på spissen – i dag kan det være noen bilder vi føler støtende, i morgen kan det være av politiske kommentarer som vi ikke liker kritiserer politikken vår. Og om noen år kan det være direkte politisk sensur. Noen vil kanskje si at det er å overreagere, men nettopp fordi ytringsfriheten og pressefriheten er under sterkt press, så må vi i alle saker av denne karakter, være klinke klare på å forsvare disse friheten.

Han gjør det klart at Ap ikke vil støtte forslaget.

Forslagsstillerne stiller seg uforstående til kritikken.

– Hvis han mener at vi med dette sensurerer pressen, så er han helt på villspor, sier Johansen til iTromsø

– Jeg håper virkelig at kommunestyret stemmer for å behandle saken, slik at vi kan få en debatt. At Heitmann ikke vil behandle saken, synes jeg er en liten kortslutning.

Powered by Labrador CMS