Mye har kommet ut om kommunikasjon med den antatte motparten i Hagen-saken den siste tiden. Her fra boligen i Sloraveien i Lørenskog.

Mener NRK har avslørt bitcoin-adressen i Hagen-saken: – Nå kan hvem som helst sende meldinger

Publiserte deler av søkbar kode.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdatert med uttalelse fra Tom Hagens advokat.

I en nylig artikkel om Hagen-saken har NRK avslørt adressen som er brukt til den mye omtalte krypterte kommunikasjonen, mener kryptovaluta-ekspert Torbjørn Bull Jenssen.

– Det er ingen tvil om at NRK har gjort det lettere å finne adressen, og nå kan hvem som helst selv sende meldinger dit, sier Jenssen til Journalisten.

Han har selv skrevet om saken på kryptonettstedet Kryptografen.

– Mange på det nivået

NRK publiserte deler av en kodet beskjed sendt til bitcoin-adressen som Tom Hagen fikk i løsepengebrevet han har fortalt lå igjen i boligen som kona Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra i oktober 2018.

Hagens side skal ha gått utenfor de opplistede meldingskodene, og lagt inn beskjeden «CEE FACE AE» for å signalisere at de ønsket livsbevis for Anne-Elisabeth, i desember 2018.

Det er publiseringen av disse bokstavene som har gjort det enkelt å finne fram til nøyaktig hvilken adresse som er brukt til kommunikasjon, forteller Jenssen.

– Man må være på et visst nivå, medium pluss, men det er mange som er på det nivået, og enda flere som kunne fått noen til å utføre oppgaven for seg. I bunn og grunn er det så enkelt som å gjennomføre et søk i bitcoin-blokkjeden, sier han til Journalisten.

I artikkelen skriver Jenssen at Kryptografen med hjelp av informasjonen fra NRK-artikkelen kunne avdekke hele «meldingsloggen» mellom de to partene.

Tilskuere

Jenssen beskriver også at kommunikasjonen mellom partene har foregått på en amatørmessig måte, som potensielt er avslørende.

Dette kan likevel være med på å gjøre det vanskeligere for andre å utgi seg for å være noen av partene, tror kryptoeksperten.

Torbjørn Bull Jenssen.

– Det ironiske er at nettopp fordi partene på en uforsiktig måte har gjenbrukt adressene de sender fra, kan de nå også bevise hvem de er ved å bruke de samme adressene videre. Så kommunikasjonen kan jo fortsette, men med hele verden som tilskuere, sier Jenssen.

Gjør ikke endringer

– Vi gjorde grep før publisering for å gjøre det vanskeligere for andre å finne frem til kontoen. I ettertid ser vi at personer med høy teknisk kompetanse likevel kan bruke informasjon fra saken til dette.

Det skriver Dyveke Sandtorv Nilssen, redaksjonssjef i innenriksavdelingen i Nyhetsdivisjonen i NRK, til Journalisten på e-post.

Hun legger til:

– Personer som innehar denne kompetansen kunne også før NRKs publisering med enkelthet finne denne kontoen basert på åpent tilgjengelig informasjon på nettet.

– At visse opplysninger er tilgjengelig på forum og sosiale medier, er vel ikke nødvendigvis et argument for at NRK også skal publisere?

– NRK bruker ikke dette som argument for publisering. At informasjonen var tilgjengelig på nett kan likevel være relevant for en diskusjon om NRK har bidratt til å gjøre det enklere å finne fram til kontoen.

– Dere konstaterer at info fra saken kan brukes til å finne kontoen, men er det uheldig, slik dere ser det?

– Det var ikke vår intensjon, men vi gjør ikke noen endringer i saken som den står nå.

Kan ikke bruke plattformen lenger

Advokat Svein Holden, som representerte Hagen-familien og nå er Tom Hagens forsvarer, sier onsdag at de ikke lenger kan bruke bitcoin-kanalen:

– På grunn av offentliggjøringen er det ikke lenger mulig for oss å kommunisere med motparten over denne plattformen, skriver Holden til Journalisten.

Tom Hagen er fremdeles siktet for drap eller medvirkning til drap. Han nekter all befatning med saken.

Powered by Labrador CMS