Blog:

Leser ville identifisere innvandrer

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Jeg svarer hver dag på e-poster fra lesere. Noen utvekslinger  kan kanskje ha interesse for andre også.

Denne er fra en avsender i Danmark:

Hei, Jeg er veldig opprørt over å lese artiklen om den stakkar kvinne, som blev stukket ned med kniv av en ekkel innvandrer! Vi bliver ranet, voldtatt og drept av de elendige mennesker, som vi i godhet (i virkeligheden dumhet!) tar in i våre lande. VAR det derfor så vanskeleg å sette i BILDET AV GJERNINGSMANNEN??? Er det kanskje ulovligt i Norge? I er jo ikke for kloke, må eg si. I dag er der en artikkel i en dansk netavis, hvor en perker i går har forsøkt å knivdrepe to ansatte i en supermarket i København. Politiet har SELVFØLGELIG bragt fotoen av ham! Sådan feller vi i Danmark ganske mange forbrydere, volltektsmen og pedofile! I Norge lader det til, at man passer veldig bra på forbryderne, så at de stakler ikke bliver pågrepne…. Idioter! Frigiv bilder av slike forbrytere.

Mitt svar: Kjære xxx

Du bør ta et oppgjør med din egen forutinntatthet. Den tiltalte er, så vidt jeg vet, ikke innvandrer. Siden du skriver til meg på en merkelig blanding av dansk og norsk, kan det kanskje bety at du selv er innvandrer i et av landene? I så fall har du kanskje reflektert over hvor irriterende det er å bli stigmatisert på grunnlag av hvilket land du tilfeldigvis er født i.

Når det gjelder identifisering i kriminalsaker, er norsk presse, også VG Nett, svært restriktive. Deler av dansk presse har nok langt lavere terskel for identifisering. I VG Nett identifiserer vi i enkelte svært alvorlige saker, men svært sjeldent før domfellelse. I Vær Varsom-plakaten som er norsk, presses felles etiske rammeverk, er det et eget punkt som omhandler identifisering i kriminalsaker:

4.7. Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson. Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans til de forhold som omtales, eller der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke.

Du kan lese hele Vær varsom-plakaten her:

Som du ser er det flere forhold redaksjonen må ta stilling til – også om en identifisering kan føre til en urimelig belastning for tredjeperson – f eks et barn av en tiltalt (på samme måte som vi ikke velger vårt fødeland, kan vi jo heller ikke velge våre foreldre).

Jeg synes selv at spørsmål om identifisering i kriminalsaker er noe av det aller vanskeligste jeg jobber med som redaktør. Veldig mange, også mange journalister, synes vi bør ha helt klare regler for når vi skal identifisere, og når vi ikke skal gjøre det. Men etikk er dessverre ikke matematikk, hvor svaret er rett eller feil. Jeg er ofte i tvil, og har lært at hver sak er forskjellig. Derfor må vi behandle hver enkelt sak grundig før vi eventuelt identifiserer. Jeg prøver også å minne meg selv på at de artiklene vi skriver blir liggende tilgjengelig på nettet for “alltid”. Da er det ekstra viktig at vi har gjort en skikkelig vurdering på forhånd.

Jeg er enig med deg i at saken med den 19 år gamle jenta som ble knivstukket, er helt forferdelig. Dersom han som er tiltalt virkelig er den skyldige, håper jeg politiet har bevis, og at han blir dømt i retten. Jeg håper også retten baserer sin avgjørelse på fakta og bevis – ikke følelser og forutinntatthet.

Takk for at du skrev til meg om et viktig tema, og godt nytt år!

Mvh
Espen Egil Hansen
Ansvarlig redaktør
VG Nett

PS: Jeg synes din e-post er så interessant at jeg legger den og mitt svar ut på vår blogg, slik at andre kan lese også. Jeg skal selvfølgelig anonymisere deg.

Powered by Labrador CMS