Avdeling for traumatologi ved Ullevål sykehus vil ikke lenger gi ut informasjon om pasienters status. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ullevål sykehus-avdeling med kontroversiell avgjørelse:
Stanser informasjon om pasienttilstand til mediene

Gjør som Helse Vest.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fra og med denne uka tar en av landets mest sentrale akuttskadeavdelinger en skarp vending i forholdet til journalister og offentligheten.

Avdeling for traumatologi ved Ullevål sykehus har sendt et skriv til sykehusets pressevakter om at de ikke lenger skal gi ut anonymiserte tilstandsrapporter om pasienter.

Sykehuset, som de fleste andre sykehus i Norge, gir ut anonymisert informasjon om tilstanden til pasienter som for eksempel har blitt utsatt for ulykker eller andre typer skade i det offentlige rom.

For få dager siden kunne Ullevål sykehus for eksempel fortelle at tvillingene som ble påkjørt av en kapret ambulanse i Oslo, kun hadde lettere skader.

Stanser informasjon

Men en av avdelingene som behandler flest slike «offentlige» skader, avdeling for traumatologi, vil nå ikke lenger gi informasjon som dette.

Det bekrefter sykehusets kommunikasjonsdirektør Børge Einrem overfor Journalisten.

– Det har gått ut et skriv helt nylig. Vi er i gang med en intern runde om saken, sier Einrem.

– Kan din kommunikasjonsavdeling per nå gi ut tilstandsrapporter fra traumatologi?

– Nei, avdelingen vil ikke gi oss den informasjonen.

– Er kommunikasjonsavdelingen uenig i avgjørelsen?

– Vi er iallfall interessert i å ha en gjennomtenkt og gjennomdiskutert policy på disse spørsmålene, så vi kan ende på en retningslinje for hele sykehuset.

Dette er hele den korte meldingen til sykehusets kommunikasjonsavdeling, signert ledelsen ved avdeling for traumatologi:

«Praksis har i en årrekke vært å sende ut pressemelding i forbindelse med mottak av skadde på Ullevål. Informasjonen har vært begrenset men utfordrer til tider taushetsplikten likevel. Informasjonen tilhører til syvende og sist kun pasienten og evt hans/hennes pårørende. Etter diskusjoner med juridisk og personvern har vi besluttet å avvikle pressemeldingene fra og med i dag. Sykehuset skal ikke utgi informasjon om status for pasientene våre.»

Bråk om Helse Vest

Tidligere i år gjorde det regionale helseforetaket Helse Vest det samme, da koordinert blant alle foretakets sykehus.

Avgjørelsen skapte sterke reaksjoner hos en rekke norske redaktører og pressestemmer, som omtalt i flere artikler hos Medier24.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening kalte avgjørelsen «svært beklagelig».

– Den typen informasjon som Helse Vest nå vil legge lokk på er nøkkelopplysninger i forbindelse med omtale av ulykker og alvorlig kriminalitet og definitivt informasjon av stor allmenn interesse, sa Jensen til Medier24.

Gunn Kristin Sande, kommunikasjonsdirektør hos Helse Sør-Øst som Ullevål sykehus er en del av, sa til samme avis at de ikke hadde noen planer om å innføre de samme prosedyrene.

Men hun opplyste at eventuelle endringer i utgangspunktet er opp til de individuelle helseforetakene under Helse Sør-Øst.

Powered by Labrador CMS