Elin Sørsdahl rapporterer fra Brussel etter angrepet der to svensker ble drept mandag.

Elin Sørsdahl

Brussel-angrepet skjedde i TV 2-korrespondentens nabolag 

Drar nytte av tidligere erfaring med å dekke terrorangrep.

Publisert Sist oppdatert

Da meldingene begynte å komme om skyting i Brussels gater mandag kveld, var det redaksjonen hjemme som først varslet TV 2-korrespondent Elin Sørsdahl.

– Mediene her i Belgia snur seg ikke like raskt som de norske, forteller Sørsdahl på telefon fra Brussel.

Hun dro rett til stedet der to svenske landslagssupportere ble skutt og drept på åpen gate, og trengte ikke å reise langt; angrepet hadde skjedd kun et par hundre meter fra der Sørsdahl bor i Brussel, forteller hun.

Terror-erfaring

Det ble en lang kveld med direkteopptredener på TV 2s flater, og når hun snakker med Journalisten tirsdag formiddag er Sørsdahl godt i gang med en ny hektisk dag.

Den erfarne nyhetsjournalisten kan dra veksler på både lokal kunnskap og tidligere erfaring med terrordekning, forteller hun.

– Jeg har bodd i Belgia i ti år til sammen og oppholdt meg mye i Frankrike, og har etter hvert lang erfaring i å dekke terrorangrep. Det er faktisk en ganske stor fordel, sier Sørsdahl, og utdyper:

– Jeg vet litt om hvordan politiet jobber nå, hva som skjer videre i en sak som dette. Og så har jeg blitt drillet på det etiske. Det er ganske mange hensyn å ta, særlig når man jobber mye direkte på tv og forholder seg til informasjon og videoer som flyter rundt på nettet.

Sørsdahl sier hun har lært mye av franske pressekollegaer, som kollektivt har lagt om terrordekningen etter at tidspress førte til mange feil i rapportering fra et par ulike angrep.

Politiet jobber på stedet der to svensker ble skutt og drept.

Ropt til på gata

Hun har ikke følt seg utrygg personlig:

– Det er rart, men når man er på jobb er man i en modus der man ikke er redd, selv om man tar de hensynene man må ta. Jeg har ikke kjent på redsel, men er også vant til Belgia, sier Sørsdahl.

Hun beskriver nabolaget hun bor i som sammenlignbart med Tøyen eller Grünerløkka i Oslo, samtidig som det grenser til bydelen Molenbeek, et område som har blitt omtalt som et arnested for europeisk terror.

– Vi bor ganske nært på områder der det er mye kriminalitet, gjengoppgjør og fremdeles islamister. Jeg gikk med hettejakke da jeg skulle gå live i morges, og da var det en ung mann som ropte etter meg: «Dekk til håret ditt!». Det sier litt om hvilke miljøer man har i Brussel. Det er ganske konservativt islam i enkelte områder.

Tirsdag kom meldingen om at den antatte gjerningspersonen var skutt og drept.

– Nå gjelder det å prøve å komme tettere på hvilket miljø han kom fra og hvordan angrept påvirker det svenske miljøet, forteller TV 2-korrespondenten om fokus for tirsdagen.

Powered by Labrador CMS