Prosjektredaktør Jan Egil Ådland i NRK, produsentene Lasse Nederhoed og Tor Erik Olsen presenterer Folkeopplysningens valgmanipulering som behandles i Kringkastingsrådet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Folkeopplysningen fikk både kraftig kritikk og skryt i Kringkastingsrådet

– Alle sidene av dette prosjektet må ettergås. Men jeg tror jeg konkluderer med at jeg synes det er utrolig spennende, sier pensjonist Tove Karoline Knutsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag møttes Kringkastingsrådet for å diskutere Folkeopplysningens manipulasjon av skolevalget ved Lillestrøm videregående skole.

De 14 medlemmene representerte ganske ulike standpunkt om eksperimentet var riktig eller galt å gjennomføre. Én av de største kritikerne var tidligere Bergen-ordfører Trude Drevland.

– Stemmerett og demokrati bør, etter min oppfatning, ikke bli utsatt for bevisst juks, og spesielt ikke fra statskanalen. Etter min oppfatning tenderer dette til å jukse med det mest dyrebare vi har i samfunnet, nemlig valg og demokrati, sier hun.

– Jeg har den klare oppfatning at dette ikke er troverdig journalistikk. Det er heller ikke riktige etiske vurderinger av NRK, mener hun.

Medlemmene i Kringkastingsrådet Trude Dreveland og Ove Vanebo under behandlingen av Folkeopplysningens valgmanipulering i Kringkastingsrådet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Positiv til eksperimentet

Det var mye skryt blant medlemmene i rådet. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk har tidligere gått ut med støtte til eksperimentet, og opprettholdt støtten under behandlingen i Kringkastingsrådet.

Han var mye mer kritisk til reaksjonene fra statsminister Erna Solberg og kommunalminister Monica Mæland i ettertid.

– Det er lenge siden vi har sett et så massivt angrep på journalistikk som vi vitnet i denne saken, mener han.

– Jeg ønsker ikke et forsiktigere NRK. Det er ikke alle som har muskler og ressurser til å gjennomføre et stort prosjekt som dette. NRK har det. NRK tar det ansvaret. Det synes jeg er veldig bra, sier han også.

For det sistnevnte fikk han støtte fra blant andre lege Bushra Ishaq, som også er forfatter og forsker.

– NRK skal drive med eksperimenter, fordi det ligger i ytringsfrihetens mandat, mener hun.

Hun foreslo likevel at NRK kunne ha bedre system for hvordan man gjennomfører kontroversielle eksperimenter, for eksempel gjennom en egen komité.

Mener påvirkning kan ha stor betydning

Senterpartiet endte opp på 3,1 prosent oppslutning ved skolevalget på Lillestrøm videregående skole, en oppgang på bare 1,1 prosent.

Flere har vært kritiske til at stemmeberettigede ved skolen kan ha ha blitt påvirket til å stemme annerledes i kommune- og fylkesvalget, men flere har brukt den lave oppslutningen til Senterpartiet som bevis på elevene ikke ble påvirket av falske nyheter og valgmanipulasjon servert av NRK.

Advokat Ove Vaneboe mener den lave oppslutningen til Senterpartiet ikke alene svarer på om NRK påvirket valget. Han stiller blant annet spørsmål om NRKs manipulasjon førte til at elever valgte å ikke stemme på andre partier.

– Det kan være noen titalls personer som kan være påvirket. Det kan ha stor betydning i valg, sier Vaneboe, og viser til at i Ibestad kommune ble valget avgjort med én stemme.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er åpen for at enkelte kunne blitt påvirket av NRKs manipulasjon, men avviser at valget ble påvirket.

– Skedsmo kommune har 60-70.000 stemmeberettigede. Man kan ikke utelukke at en eller to eller få har blitt påvirket av dette, men det kan ikke påvirke valg, mener han.

Medlemmene i Kringkastingsrådet Akhtar Chaudry og Tove Karoline Knutsen under behandlingen av Folkeopplysningens valgmanipulering i Kringkastingsrådet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Utrolig spennende

Tidligere stortingspolitiker, nå pensjonist, Tove Karoline Knutsen var usikker på hva hun skulle mene om programmet.

– Alle sidene av dette prosjektet må ettergås. Men jeg tror jeg konkluderer med at jeg synes det er utrolig spennende. At det kan være et læringspotensial, mener hun.

– Det var også kjefting på politikerne som uttalte seg. Jeg synes de også burde få uttale seg. De er tross alt forpostfektere i demokratiets tjeneste. Men politikere burde kanskje ikke være så bastante, idet du sitter på maktens tinder og uttaler deg om et program uten å se hva det er, fortsetter hun.

Bakgrunnen for behandlingen i Kringkastingsrådet er en lengre diskusjon i offentligheten om eksperimentet, og flere klager som er sendt inn til NRK. Flere av Norges mektigste mennesker, både innen politikk og media, har kommet med kraftig kritikk av programmet.

Ifølge Folkeopplysningens representanter ga 94,5 prosent av elevene selv «tommel opp» for prosjektet i ettertid.

Både elever og rektor fra Lillestrøm videregående skole var tilstede, men fikk ikke muligheten til å snakke til Kringkastingsrådet.

Powered by Labrador CMS