Håkon Borud, Dagsavisen20020611Brukt på nett
Håkon Borud, Dagsavisen20020611Brukt på nett

Mener Grimstads kritikk er dårlig timet

Tønsbergs Blads redaktør har fått to negative tilbakemeldinger etter 27 sider med morsdagshilsener.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medieforsker og statsviter Carl Erik Grimstad kritiserte i helgen enkelte elementer i Tønsbergs Blads journalistikk. Grimstad, som også blogger for Journalisten, mener at deler av journalistikken er for lettbeint og skriver at:

«Mens noen av oss gråter oss i søvn over mangel på relevant samfunnsinformasjon, er svaret fra avisene kos, kos, kos – stadig mer kos. Vi dynges ned med bursdagshilsener, tussete enquet’er (”Håper du på mer snø?”) og platt, registrerende journalistikk.»

Til Tønsbergs Blad utdyper han med at jo mer utdannet leseren er, desto dummere fremstår avisen.

– Her mener jeg Grimstad har et godt poeng, svarer sjefredaktør Håkon Borud på spørsmål fra Journalisten.

Avis for alle

Borud mener dette er en spennende utfordring for alle mediehus, og ikke bare lokalavisene.

– At leserne er mer utdannet og stiller større krav til oss enn før. Det betyr at journalister og redaktører må ha mer fokus på kunnskap- og kompetanseheving. Dog har jeg en følelse av at Grimstad kaster alle medier i en kjele, koker journalistisk suppe på en spiker og foreslår samme løsning for alle medier. Tønsbergs Blad er ikke Klassekampen eller Morgenbladet. Vi er heller ikke VG eller Dagbladet. Vi må finne vår egen vei.

Borud understreker at lokalavisen skal være for alle. Det skal være plass til kos og hygge, og minner samtidig om at avisen de siste årene har vunnet flere priser for sin journalistikk.

– Så jeg har ikke akkurat dårlig samvittighet i forhold til samfunnsoppdraget vårt.

I debatten knyttet opp mot artikkelen på Tønsbergs Blads nettutgave får Grimstads utspill støtte blant majoriteten av leserne. Borud mener premisset blir feil når Journalisten spør ham om hvordan han tolker denne støtten.

Fornøyde lesere

Redaktøren mener årets lesermåling, som er helt fersk, snarere viser at leserne er mer fornøyde med Tønsbergs Blad enn noen gang.

– Vi har historisk gode tall på alle parametere som måler vår journalistikk. Men jeg gjentar, Grimstad har også flere gode poeng. Jeg synes bare timingen hans overfor Tønsbergs Blad er usedvanlig dårlig. Mye synsing, lite fakta. Noe som er litt merkelig – all den tid jeg opplever han selv etterspør kunnskapsbasert journalistikk.

Når så er sagt sier Borud at debatten Grimstad reiser er viktig fordi det ikke er noen eksakt vitenskap å komponere en avis. Derfor, mener redaktøren, burde det være debatter og diskusjoner om produktet, og de bør i størst mulig grad foregå i det åpne rom.

– Men at debatten er viktig, betyr ikke at jeg mener Grimstad har rett.

– Lokalavisjournalistikken er like ulik fra mediehus til mediehus som den nasjonale journalistikken. Noen lokalaviser er direkte dårlige. Noen ganske gode. Noen veldig gode. Og like viktig: Noen lokalavisjournalister er dårlige, andre gode.

Flere hilsener

Når det gjelder morsdagshilsenene som ble satt på trykk over 27 sider, så er dette ikke et nytt fenomen, forklarer Borud. Avisen har gjort dette i tre år, og de lover at dersom hilsenen sendes inn i tide, så kommer den på trykk. Denne gangen fikk avisen inn 800 hilsener.

– Jeg har fått to negative reaksjoner – fra Grimstad og en annen middelaldrende mann. Ellers har mødre gitt meg klemmer på gata og takket for bilaget, og mange sendt meg mail med skryt og ros. Økonomien vet jeg lite om, men den er neppe god. Dette er ikke noe kommersielt produkt for oss. Og ja, vi vil gjenta det.

 

Powered by Labrador CMS